Kelly Saesen, 3de master geneeskunde Verschenen op 12/06/2019

In het nieuws

Winkelketen Kruidvat promoot een ‘studeerpil’, die 100% tevredenheid garandeert en binnen de 30 minuten resultaat belooft. Zijn binnenkort alle studenten geslaagd door deze magische pil?

Factcheck

Bij gebrek aan degelijk wetenschappelijk onderzoek over de exacte samenstelling van de Studeerpil, kunnen we geen uitspraak doen over het nut en de veiligheid van dit product. De beste garanties om de dag (of nacht) optimaal door te komen tijdens de examens blijven voldoende slapen, regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende water drinken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de website van de Studeerpil zorgt het product voor een mentale topprestatie op momenten waarop dat nodig is, zoals tijdens de examenperiode. De Studeerpil is samengesteld uit aminozuren, kruiden, vitamines en plantextracten. Het bevat 7 hoofdbestanddelen:

  • rozewortel (Rhodiola rosea);
  • acetyl-L-carnitine;
  • L-theanine;
  • cafeïne;
  • vitamine B6;
  • N-acetyl-L-tyrosine;
  • fluweelboon (Mucuna pruriens).

Deze bestanddelen zouden elk een bevorderend effect hebben op het geheugen en de concentratie. Om deze bewering te onderbouwen, worden op de website van de Studeerpil enkele studies aangehaald.

Bron

https://www.studeerpil.nl

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studies over thyrosine en fluweelboon (mucuna pruriens) vermeld op de website van De Studeerpil onderzochten echter geen verband tussen deze stoffen en een verbetering van het geheugen of de concentratie. Ook de werking van het bestanddeel acetyl-L-carnitine is enkel wetenschappelijk aangetoond met dierproeven: deze conclusies kunnen niet zomaar toegepast worden op mensen.

Een stof die wel een bewezen effect heeft, is cafeïne. Het heeft een kortdurend positief effect op de concentratie, het verhoogt de aandacht en gaat slaperigheid tegen. De studies tonen ook het verlagend effect van L-theanine aan op stress. Verder wijzen de studies uit dat cafeïne en L-theanine elkaars neveneffecten neutraliseren, wat leidt tot minder hoofdpijn en mentale vermoeidheid. Een laatste onderzoek stelt een verlagend effect van rozewortel (Rhodiola rosea) op vermoeidheid vast.

Al deze studies over afzonderlijke bestanddelen bewijzen echter niet dat de Studeerpil als samengesteld product een positief effect heeft op studeerprestaties. De website van de Studeerpil schrijft dat 90% van de gebruikers een goed effect ondervinden, maar deze resultaten zijn niet gebaseerd op een degelijk onderbouwde studie. De algemene tevredenheid blijkt niet uit een wetenschappelijke meting, maar uit de reviews van gebruikers op de website.

Bovendien is er weinig wetenschappelijk bewijs over de optimale dosering van de bestanddelen in de Studeerpil. De ideale dosering van 2 capsules, volgens de website, bevat een hogere dosis van de verschillende stoffen dan de onderzochte dosis in de beschreven studies. Bij een correcte inname van de Studeerpil krijg je bijv. 190 mg cafeïne binnen. De Hoge Gezondheidsraad stelt voor gezonde volwassenen een maximale bovengrens voor cafeïne op 5,7 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Toegepast op een persoon van 60 kg komt dit overeen met 340 mg cafeïne per dag. Grote hoeveelheden cafeïne kunnen leiden tot hartkloppingen, hoofdpijn, bevingen, angst en slapeloosheid. De website is hierin transparant en raadt daarom aan om niet meer dan 4 capsules per dag te slikken, en geen bijkomende energie- of cafeïnehoudende dranken te nuttigen. Verder bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 volgens de Hoge Gezondheidsraad 2-3 mg/dag. Een overmatige inname van B6 kan leiden tot overgevoeligheid voor zonlicht, huidletsels en geheugenproblemen (> 200 mg/dag), en zelfs tot verlies van reflexen en coördinatie (> 2.000 mg/dag). De Studeerpil bevat 10 mg vitamine B6, wat geen toxische dosis is, maar toch 3 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt. De maximale dagelijkse dosis vitamine B6 is volgens de Hoge Gezondheidsraad 25 mg.

Over het nut en de veiligheid van de volledige samenstelling van de Studeerpil kan geen uitspraak gedaan worden, omdat dit nooit wetenschappelijk onderzocht werd. De website haalt het kostenplaatje als voornaamste reden hiervoor aan.

Tot slot nuanceert de website zelf het effect van de Studeerpil: ‘De naam Studeerpil doet mensen soms denken aan een zogenaamd magisch pilletje waardoor je dagenlang achter elkaar kan studeren en ongelofelijk hoge cijfers gaat halen, iets wat natuurlijk niet waar kan zijn.’

Conclusie

Bij gebrek aan degelijk wetenschappelijk onderzoek over de exacte samenstelling van de Studeerpil, kunnen we geen uitspraak doen over het nut en de veiligheid van dit product. De beste garanties om de dag (of nacht) optimaal door te komen tijdens de examens blijven voldoende slapen, regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende water drinken.

Gezond door de blok

Gezond leven loont, en tijdens de blok des te meer.

  • Reken niet op sloten koffie of energiedrank om je vleugels te geven. Slaap en beweeg voldoende.
  • Zet een fles water binnen handbereik en vul de lade van je bureau met brainfood zoals noten.
  • Sla een voorraad pastasaus en soep in of schakel je ouders, oma of lief in om een verse maaltijd voor je klaar te maken.

Zorg goed voor jezelf en veel succes!

Meer tips om de blok gezond door te komen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief