Patrick Mullie Verschenen op 24/08/2020

Bewering

Donkere chocolade zou beter zijn voor de gezondheid dan melkchocolade. Maar de melkvariant is zo lekker. Wetenschappers beweren nu een gouden compromis te hebben gevonden: ze zouden erin geslaagd zijn om melkrepen de gezondheidsvoordelen van pure chocolade te geven.

Factcheck

Amerikaanse onderzoekers voegden koffiegruis en extracten van pindavelletjes toe aan melkchocolade. Hierdoor bevatte melkchocolade evenveel antioxidanten als donkere chocolade, zonder even bitter te zijn. Of deze toevoeging melkchocolade gezonder maakt, is zeer twijfelachtig. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen (vet en suiker). Bovendien kunnen de pinda-extracten mogelijk een allergische reactie uitlokken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.

Onderzoekers verbonden aan de Agricultural Research Service gingen na hoe ze melkchocolade konden verrijken met antioxidanten (1). De Agricultural Research Service is een Amerikaanse onderzoekseenheid die als doel heeft de landbouw met wetenschappelijke studies te ondersteunen.

De onderzoekers voegden koffiegruis en extracten van pindavelletjes toe aan melkchocolade. Zo konden ze de hoeveelheid antioxidanten verhogen zonder de smaak nadelig te beïnvloeden. Een smaakpanel ervaarde de smaak van deze nieuwe melkchocolade als even lekker. Volgens de onderzoekers ligt de weg open voor gezonde melkchocolade.

Bron

(1) https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2020/august/more-healthful-milk-chocolate-by-adding-peanut-coffee-waste.html

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Science by press release

Een belangrijke kanttekening bij dit nieuwsbericht is dat er nog niets officieel gepubliceerd werd in een wetenschappelijk tijdschrift. Het gaat om oncontroleerbare beweringen van een onderzoeker, die verbonden is aan een landbouworganisatie waar pindanoten een belangrijke rol spelen. Afval van pindanoten recycleren om melkchocolade gezonder te maken zou kunnen leiden tot een geweldig marktsucces.

‘Science by press release’ (wetenschap door persberichten) komt meer en meer voor: het is dikwijls de bedoeling om de aandacht te trekken op wetenschappelijke ‘bevindingen’ die waarschijnlijk niet in wetenschappelijke tijdschriften zouden raken. Zo’n voortijdige publicatie schendt een basisprincipe in de wetenschappelijke wereld, namelijk dat bevindingen moeten beoordeeld worden door collega’s (peer review) voor bekendmaking. Commerciële argumenten kunnen een drijfveer zijn om deze techniek toe te passen.

Is chocolade gezond?

Een grote bezorgdheid bij deze melkchocolade met pinda-extracten ligt in het feit dat pinda-allergie vrij frequent voorkomt: tussen 0,5 en 1% van de kinderen lijdt eraan (2).

Verder toonde een literatuurstudie uit 2017 op basis van waarnemende studies aan dat chocolade een lichte bescherming kon bieden tegen hart- en vaatziekten (3). Dit gold zowel voor donkere chocolade als voor melkchocolade, waardoor de bescherming door antioxidanten niet zou kloppen.

Het is onduidelijk of chocolade nu gezond is of niet. Wat wel duidelijk is, is dat het lekker is! Maar we mogen niet vergeten dat chocolade meer dan 500 calorieën per 100 gram bevat, met gemiddeld 20 gram verzadigde vetzuren en 50 gram bietsuiker. Een overdaad chocolade kan leiden tot overgewicht.

Conclusie

Amerikaanse onderzoekers voegden koffiegruis en extracten van pindavelletjes toe aan melkchocolade. Hierdoor bevatte melkchocolade evenveel antioxidanten als donkere chocolade, zonder even bitter te zijn. Of deze toevoeging melkchocolade gezonder maakt, is zeer twijfelachtig. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen (vet en suiker). Bovendien kunnen de pinda-extracten mogelijk een allergische reactie uitlokken.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief