Cebam Verschenen op 16/08/2019

In het nieuws

Er is een vaccin in de maak dat moet beschermen tegen de veelvoorkomende seksuele overdraagbare aandoening chlamydia. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, op basis van een recente studie.

Factcheck

Onderzoekers testten voor het eerst een mogelijk vaccin tegen chlamydia, een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening die kan leiden tot onvruchtbaarheid. Uit de resultaten blijkt dat het vaccin goed verdragen wordt en interessant is om verder te onderzoeken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) in België. Meestal zijn er geen symptomen, maar is er wel een risico op complicaties, waaronder onvruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Onderzoekers hebben voor het eerst een mogelijk vaccin tegen chlamydia getest bij 35 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar (1). Het vaccin is gebaseerd op een eiwit uit de wand van de Chlamydia-bacterie. De deelneemsters kregen ofwel het vaccin, ofwel een placebo toegediend in 5 doses: 3 injecties in de spieren en vervolgens 2 doses via een neusspray, gespreid over 5 maanden. Alle vrouwen die het vaccin kregen, maakten antistoffen aan tegen de Chlamydia-bacterie. Alle deelnemers hadden last van milde nevenwerkingen, vooral voorbijgaande roodheid op de injectieplaats en neusloop na toediening van de neusspray.

Het hoofddoel van deze studie, een zogenaamde fase 1-studie, was nagaan of het vaccin goed verdragen werd. Tegelijkertijd stelden de onderzoekers vast dat de gevaccineerde vrouwen antistoffen tegen chlamydia ontwikkelden.

Bron

(1) Abraham S, Juel HB, Bang P, et al. Safety and immunogenicity of the chlamydia vaccine candidate CTH522 adjuvanted with CAF01 liposomes or aluminium hydroxide: a first-in-human, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1 trial The Lancet: Infectious Diseases. Published online 12 August 2019

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een eerste-fase-onderzoek heeft enkel als doel om de veiligheid na te gaan van een nieuw medicijn, in dit geval een vaccin tegen chlamydia, zodat het verder onderzocht kan worden. Het antwoord is positief voor deze beperkte groep, maar het onderzoek zou herhaald moeten worden in grotere groepen. Het is best mogelijk dat ernstige nevenwerkingen wel voorkomen als het vaccin bij honderden proefpersonen getest wordt. Zo’n studie heeft niet als doel om te onderzoeken of het ook echt werkt. Op dit moment is het ook niet zeker dat het vaccin zal werken. De gevaccineerde vrouwen uit de studie ontwikkelden wel antistoffen tegen chlamydia, maar of deze sterk genoeg zijn om een infectie tegen te houden, moet verder onderzocht worden.

Tot nog toe is vrijen met een condoom de beste manier om je te beschermen tegen een soa als chlamydia.

Conclusie

Onderzoekers testten voor het eerst een mogelijk vaccin tegen chlamydia, een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening die kan leiden tot onvruchtbaarheid. Uit de resultaten blijkt dat het vaccin goed verdragen wordt en interessant is om verder te onderzoeken.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/medication/promising-initial-results-raise-hopes-chlamydia-vaccine/

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief