Patrick Mullie Verschenen op 04/09/2019

In het nieuws

Uit een Brits onderzoek blijkt dat rode wijn het aantal nuttige bacteriën die in je dikke darm leven, doet toenemen. Verbetert af en toe een glas rode wijn drinken de werking van je darmen?

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband bij vrouwen tussen het drinken van rode wijn en een gezonde darmflora. Het is eerder onwaarschijnlijk dat de rode wijn zelf zorgt voor gezondere darmbacteriën. Vermoedelijk eten rodewijndrinkers gezonder, wat eerder al werd aangetoond. Er is dus geen reden om (meer) rode wijn te drinken voor je gezondheid.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale groep onderzoekers ging na of dranken met alcohol een gunstige invloed hebben op de bacteriën die in onze dikke darm leven (1). Bij bijna 1.000 vrouwelijke tweelingen onderzochten ze hoeveel en welke alcoholische dranken de deelneemsters regelmatig dronken. Ze gingen eveneens na welke bacteriën aanwezig waren in de stoelgang. Deze bacteriën in de darmen worden de darmflora genoemd, en sommige bacteriën zouden gunstig zijn voor de gezondheid.

De studie werd uitgevoerd bij tweelingen om van vergelijkbare erfelijke kenmerken te kunnen vertrekken. Van alle onderzochte dranken met alcohol vertoonden de vrouwen die rode wijn dronken de meest gezonde darmflora. De wetenschappers merkten ook op dat vrouwen die rode wijn dronken een lager lichaamsgewicht hadden, wat hen doet vermoeden dat een gezonde darmflora kan helpen om een gezond gewicht te behouden.

Aangezien enkel rode wijn dergelijk effect had op de darmflora en op het lichaamsgewicht, denken de onderzoekers dat resveratrol dit resultaat zou kunnen verklaren. Resveratrol is een scheikundige stof (antioxidans) aanwezig in de schil van blauwe druiven, en dus vooral in rode wijn.

Bron

(1) Le Roy CI, Wells PM, Si J, Raes J, Bell JT, Spector TD. Red Wine Consumption Associated With Increased Gut Microbiota α-diversity in 3 Independent Cohorts. Gastroenterology. 2019 Aug 23. pii: S0016-5085(19)41244-4.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek is een dwarsdoorsnedestudie, en is met andere woorden waarnemend van aard. Dit soort studie kan relaties onderzoeken, maar geen oorzakelijke verbanden aantonen. Er zal een verband zijn tussen rode wijn, darmflora en lichaamsgewicht, maar dat betekent niet dat rode wijn gunstig is voor de darmflora en het lichaamsgewicht. Onderzoek in het verleden toonde reeds aan dat drinkers van rode wijn gezondere eet- en leefgewoonten hebben, die onderzoekers onmogelijk allemaal kunnen opmeten (2). Deze gezonde levensstijl kan de darmflora gunstig beïnvloeden, alsook het lichaamsgewicht.

De indruk wordt dus gewekt dat rode wijn gezond is, maar vooral de eet- en leefgewoonten van de rodewijndrinker zijn doorslaggevend. De onderzoekers vermoeden dat de stof resveratrol, aanwezig in rode wijn, een rol speelt in gewichtscontrole. Een literatuuroverzicht van interventiestudies toont echter aan dat deze rol voor resveratrol niet bewezen is (3).

De wetenschappers suggereren eveneens dat de relatie met de darmflora de positieve gezondheidseffecten van rode wijn zou kunnen verklaren. In een literatuurstudie werden de positieve gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie echter recent weer in vraag gesteld (4).

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband bij vrouwen tussen het drinken van rode wijn en een gezonde darmflora. Het is eerder onwaarschijnlijk dat de rode wijn zelf zorgt voor gezondere darmbacteriën. Vermoedelijk eten rodewijndrinkers gezonder, wat eerder al werd aangetoond. Er is dus geen reden om (meer) rode wijn te drinken voor je gezondheid.

Referenties
  • (2) Mullie P, Clarys P. Beer, wine and lifestyle: a cross-sectional study of the Belgian military population. Mil Med Res. 2015 Dec 14;2:33.
  • (3) Christenson J, Whitby SJ, Mellor D, Thomas J, McKune A, Roach PD, Naumovski N. The Effects of Resveratrol Supplementation in Overweight and Obese Humans: A Systematic Review of Randomized Trials. Metab Syndr Relat Disord. 2016 Sep;14(7):323-33.
  • (4) Stockwell T, Zhao J, Panwar S, Roemer A, Naimi T, Chikritzhs T. Do "Moderate" Drinkers Have Reduced Mortality Risk? A Systematic Review and Meta-Analysis of Alcohol Consumption and All-Cause Mortality. J Stud Alcohol Drugs. 2016 Mar;77(2):185-98.
  • https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/no-proof-red-wine-makes-you-slim-or-good-your-gut

Alcohol, een schadelijke stof

Alcohol is een genotsmiddel, het heeft geen positieve gezondheidseffecten.

Integendeel: het is een schadelijke stof. Je kan verslaafd raken, het kan leiden tot lever- en pancreasaandoeningen, hartziekten en kanker. Als je drinkt, loop je bovendien meer kans op een ongeval.

Om al die redenen staat alcohol buiten de voedingsdriehoek, in de rode bol. Drink het dus het met mate. Gebruik het ook niet als dorstlesser; je droogt immers sneller uit als je alcohol drinkt. Bovendien is alcohol calorierijk en dus een dikmaker.

Een glaasje af en toe mag, maar overdrijf niet.

Meer weten?
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief