Nina Van Den Broecke Verschenen op 23/04/2019

In het nieuws

Dat te veel cholesterol slecht is voor onze gezondheid, is alom bekend. Maar ook te weinig cholesterol zou een negatief effect hebben.

Factcheck

Deze studie vindt een verband tussen een zeer laag gehalte aan ‘slechte cholesterol’ (LDL) en bloedvetten en een grotere kans op een hersenbloeding bij vrouwen. De ‘goede cholesterol’ (HDL) had hierop geen invloed. Of het om een oorzakelijk verband gaat, werd niet aangetoond. De kans dat je als vrouw een hersenbloeding krijgt, blijft echter klein.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een grote studie bij 27.937 vrouwen zijn onderzoekers nagegaan of er een verband is tussen het gehalte aan cholesterol en vetten in het bloed en het ontwikkelen van een hersenbloeding. Bij aanvang van de studie werden verschillende parameters in het bloed bepaald: totale cholesterol, HDL (goede cholesterol), LDL (slechte cholesterol) en bloedvetten. De vrouwen werden gemiddeld 19,3 jaar gevolgd. Tijdens deze periode gingen de onderzoekers na wie een hersenbloeding kreeg. Vervolgens onderzochten ze met een statistische analyse of er een verband is tussen beide.

Bij de analyse van de gegevens hielden de wetenschappers rekening met tal van beïnvloedende factoren, zoals alcohol en bloeddruk. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen met zeer weinig slechte cholesterol of LDL (< 70 mg/dl) 2,17 keer meer kans hadden om een hersenbloeding door te maken dan vrouwen met hogere waarden. Ook een laag gehalte aan bloedvetten (< 75 mg/dl) bleek het risico te verdubbelen. Het totale cholesterolgehalte en goede cholesterol of HDL bleken geen invloed te hebben (1).

Bron

(1) Rist, P. M., Buring, J. E., Ridker, P. M., Kase, C. S., Kurth, T., & Rexrode, K. M. (2019). Lipid levels and the risk of hemorrhagic stroke among women. Neurology, 10-1212.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie heeft zeker een aantal troeven, zoals de lange opvolgperiode en het groot aantal deelnemers. Dit geeft meer gewicht aan de resultaten. Maar doordat de deelnemers vooral blanke vrouwen van middelbare leeftijd waren, zijn de resultaten ook enkel voor hen geldig. De resultaten zeggen dus niets over de effecten bij mannen of jonge vrouwen.

Een belangrijk minpunt is dat het bloed slechts eenmaal geanalyseerd werd. Het is perfect mogelijk dat er over de 19 jaar toch wat wijzigingen zijn opgetreden.

Ook mogen we niet vergeten dat met dit soort observatiestudie geen oorzakelijk verband kan aangetoond worden. En zelfs als er werkelijk een oorzakelijk verband zou zijn, zijn de resultaten minder spectaculair dan ze op het eerste zicht lijken. Het negatieve effect van lage gehaltes LDL en bloedvetten lijkt groot, maar het risico op een hersenbloeding blijft klein. Van de groep vrouwen met zeer weinig LDL kreeg 0,8% een hersenbloeding, in vergelijking met 0,5% van de vrouwen met meer LDL.

Conclusie

Deze studie vindt een verband tussen een zeer laag gehalte aan ‘slechte cholesterol’ (LDL) en bloedvetten en een grotere kans op een hersenbloeding bij vrouwen. De ‘goede cholesterol’ (HDL) had hierop geen invloed. Of het om een oorzakelijk verband gaat, werd niet aangetoond. De kans dat je als vrouw een hersenbloeding krijgt, blijft echter klein.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief