Patrick Mullie Verschenen op 18/03/2020

In het nieuws

Er doet een eenvoudige test de ronde die je elke ochtend zou kunnen doen om te zien of je besmet bent met het coronavirus: haal diep adem en houd het langer dan tien seconden vast. Als je dit met succes kan doen zonder ongemak of benauwdheid, zou het bewijzen dat je geen infectie hebt in je longen.

Factcheck

Je adem al dan niet tien seconden kunnen inhouden, vertelt je niet of je besmet bent met het coronavirus.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Op sociale media promoten verschillende mensen een eenvoudige test om te weten te komen of je besmet bent met het coronavirus. Wanneer je tien seconden je adem kan inhouden zonder klachten, betekent dit dat de longen niet aangetast zijn. Wanneer de longen besmet zijn met het virus, vermindert hun capaciteit om zuurstof af te geven aan het bloed. Het gevolg is dat een zuurstoftekort zal optreden en het slachtoffer sneller in ademnood zal geraken in vergelijking met gezonde longen.

Bron

https://www.foxnews.com/us/stanford-disowns-breathing-test-claim-for-coronavirus-as-misinformation

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dergelijke verhaaltjes steunen altijd op een grond van waarheid: wanneer de longen aangetast zijn door een virus, zal de zuurstofuitwisseling inderdaad minder vlot gebeuren. Deze mensen zullen dan ook sneller in ademnood geraken, zeker wanneer ze tien seconden niet ademen. Dit is echter geen reden om het argument om te draaien: het is niet omdat je je adem geen tien seconden kan inhouden, dat je met een longinfectie zit. Bovendien is er geen enkel bewijs dat deze test geschikt is om een infectie door het coronavirus op te sporen. Een eenvoudige verkoudheid, astma en andere longaandoeningen kunnen eveneens ademnood veroorzaken, zeker na tien seconden zonder te ademen.

Dergelijke berichten kunnen mensen nutteloos angst aanjagen omdat ze deze test niet kunnen doen, of nutteloos geruststellen: je kan immers ook een corona-infectie hebben zonder longontsteking.

Conclusie

Je adem al dan niet tien seconden kunnen inhouden, vertelt je niet of je besmet bent met het coronavirus.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief