Patrick Mullie Verschenen op 17/03/2020

In het nieuws

Volgens een Chinese arts zouden gorgelen met warm zoutwater en nadien veel water drinken prima preventieve middeltjes zijn om je te beschermen tegen het coronavirus.

Factcheck

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de keel spoelen met water met of zonder toevoeging van zout of azijn kan beschermen tegen het coronavirus. De enige doeltreffende manier om je ertegen te beschermen is door regelmatig grondig je handen te wassen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Aanhangers van deze watermethode beweren dat het coronavirus via de keel de longen bereikt (1). Door veel water te drinken met zout of azijn wordt het virus weggespoeld naar de maag, waar ze in het zure milieu niet kunnen overleven. Ze zeggen ook dat de coronavirussen een viertal dagen in de keel zouden verblijven voor ze de longen bereiken. Als je op dat moment spoelt, zou je de virussen kunnen vernietigen. Een variant op deze methode is je neus spoelen met zoutwater, dit zou eveneens de aanwezige virussen verwijderen.

Bron

https://www.snopes.com/fact-check/gargling-eliminate-coronavirus/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een combinatie van warm water, zout en azijn wordt al eeuwen gebruikt als middel om de symptomen die voorkomen bij verkoudheden en bij griep te verlichten. Dergelijke huis- tuin- en keukenmiddeltjes worden gebruikt om bijvoorbeeld keelpijn te verzachten. Er zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen dat ze ook helpen bij het voorkomen of verdrijven van het coronavirus. Het virus zou zich vermenigvuldigen in de neus, maar er zijn geen bewijzen dat het vier dagen in de keel verblijft voor het de longen aantast.

Er kan hier een verwarring zijn met de incubatietijd voor dit virus. Dat is de tijd tussen het moment waarop een persoon aan het virus wordt blootgesteld en wanneer hij symptomen begint te vertonen. Dit schatten ze gemiddeld op ongeveer vijf dagen.

Conclusie

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de keel spoelen met water met of zonder toevoeging van zout of azijn kan beschermen tegen het coronavirus. De enige doeltreffende manier om je ertegen te beschermen is door regelmatig grondig je handen te wassen.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief