Cebam Verschenen op 08/04/2019

In het nieuws

Een paar stukjes zwarte chocolade per dag kunnen de bloeddruk verbeteren na één maand. Dat blijkt uit een kleinschalige interventiestudie.

Factcheck

Deze studie heeft veel beperkingen, waardoor het niet mogelijk is om te beweren dat zwarte chocolade rijk aan cacaopoeder de bloeddruk doet dalen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Zweedse en Portugese onderzoekers gingen de invloed na van dagelijkse kleine porties zwarte chocolade op de bloeddruk. Ze voerden een interventiestudie uit bij 30 gezonde deelnemers van 18 tot 27 jaar oud. De ene helft van de deelnemers kreeg een maand lang zwarte chocolade met 55% cacaopoeder, en de andere helft kreeg zwarte chocolade met 90% cacaopoeder. Cacaopoeder is rijk aan epicatechine, dat een gunstige werking zou hebben op hart en bloedvaten. Bij de start van de studie werd o.a. de bloeddruk van de deelnemers gemeten.

Bij zo’n bloeddrukmeting worden telkens 2 waarden genoteerd: de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddruk. De systolische druk is de druk tijdens de samentrekkingsfase van het hart, dus wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt. De diastolische druk is de druk tijdens de ontspanningsfase van het hart, dus wanneer het hart zich vult met bloed.

Na een maand daalde de bloeddruk in beide deelnemersgroepen, maar meer in de groep die chocolade kreeg met meer cacaopoeder: bij deze personen daalde de systolische bloeddruk met 3,5 mmHg, tegen 2,4 mmHg in de andere groep. De diastolische bloeddruk daalde respectievelijk met 2,3 en 1,7 mmHg.

De onderzoekers besluiten dat een kleine hoeveelheid zwarte chocolade rijk aan cacaopoeder een gunstig effect heeft op de bloeddruk.

Bron

(1) Pereira T, Bergqvist J, Vieria C, et al. Randomized study of the effects of cocoa-rich chocolate on the ventricle-arterial coupling and vascular function of young and healthy adults. Nutrition. Published online February 27 2019.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De meerderheid van de deelnemers in deze studie waren vrouwen met een gezond gewicht. Het is daarom niet zeker of de resultaten van deze studie ook gelden voor mannen en voor personen met overgewicht.

De resultaten van deze studie steunen op slechts 30 deelnemers, waardoor je toeval niet kunt uitsluiten. Misschien waren de systolische en diastolische bloeddrukken in beide groepen na een maand lager omdat de deelnemers meer ontspannen waren tijdens de tweede test. Een daling in de tweede groep van 1,1 mmHg (systolische bloeddruk) en 0,6 mmHg (diastolische bloeddruk) ten opzichte van de eerste groep stelt overigens weinig voor.

De studie geeft ook geen informatie over voeding en drankgebruik van de deelnemers, of ze anders ook chocolade aten of enkel tijdens de opvolgingsperiode.

Cacaopoeder bevat verzadigde vetzuren: een portie van 20 g chocolade bevat ongeveer 6 g verzadigde vetzuren. Per dag zouden we minder dan 30 g verzadigde vetzuren moeten opnemen om het risico op hart- en vaatziekte te beperken. Bovendien moet je rekening houden met de verhoogde kilocalorie-opname door chocolade. Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen. Dit kun je uitsluiten met gepaste maatregelen, zoals meer bewegen of andere voedingsmiddelen en/of dranken beperken. Bij een verhoogde bloeddruk lijken aanpassingen van eet- en leefgewoonten meer aangewezen, zoals gezonde voeding, een gezond gewicht, regelmatig bewegen, stoppen met roken en medicatie op voorschrift van de arts.

Conclusie

Deze studie heeft veel beperkingen, waardoor het niet mogelijk is om te beweren dat zwarte chocolade rijk aan cacaopoeder de bloeddruk doet dalen.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/does-eating-few-squares-dark-chocolate-day-improve-blood-pressure/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief