Patrick Mullie Verschenen op 25/03/2020

In het nieuws

Omdat er nog geen behandeling is tegen het coronavirus, is een goede weerstand momenteel het enige wapen in deze strijd. Volgens sommigen kan het helpen om de darmflora te activeren met voedingsmiddelen en kruiden die de algemene weerstand verhogen.

Factcheck

Er is nog van geen enkel voedingsmiddel bewezen dat het beschermt tegen het coronavirus. Gezonde eet- en leefgewoonten kunnen de weerstand wel optimaliseren. Een goed weerstand kan geen besmetting voorkomen, maar enkel de gevolgen ervan beperken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Op het internet lezen we dat knoflook, honing en stuifmeel een sterk antibacteriële werking hebben en dat natuuryoghurt met honing een positieve invloed zou hebben op de darmflora (1).

Onderzoekers testten verschillende voedingsmiddelen op wetenschappelijke wijze naar hun invloed op de cellen die instaan voor de lichaamsverdediging (weerstand) tegen virussen en bacteriën. Ze zouden bij probiotica, look, ginseng en nog vele andere voedingsmiddelen hebben aangetoond dat ze deze verdediging positief kunnen beïnvloeden (2,3,4).

Volgens sommigen zouden we deze voedingsmiddelen moeten gebruiken om ons te beschermen tegen het coronavirus en zo de pandemie te beëindigen.

Bron

(1) https://www.europeseacademie.be/coronavirus/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding en weerstand is boeiend en kan interessante onderzoekspistes opleveren. Aantonen dat een voedingsmiddel de weerstand kan verbeteren is één zaak, aantonen dat een voedingsmiddel kan beschermen tegen een virale infectie is een andere zaak.

Zeer dikwijls gebruiken voorstanders van deze aanpak de volgende logica: een voedingsmiddel verhoogt de verdedigingsmechanismen van het lichaam, deze weerstand doodt virussen, dus hoe meer we van dat voedingsmiddel gebruiken, hoe meer virussen gedood zullen worden.

Deze redenering klopt niet: ze hebben nog bij geen enkel voedingsmiddel kunnen aantonen dat het beschermt tegen het coronavirus. Dergelijke studies zijn uiteraard niet eenvoudig: je kunt moeilijk twee groepen mensen met coronavirussen besmetten, één groep probiotica toedienen en de andere niet.

Kun je iets doen tegen het coronavirus?

Naast het respecteren van de voorschriften zoals afstand houden en je handen wassen om het risico op besmetting te beperken, is het duidelijk dat een gezond lichaam meer aankan dan een ziek lichaam.

Gezonde eet- en leefgewoonten zullen niet beschermen tegen een besmetting, maar kunnen de gevolgen ervan wel beperken. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat de sterfte bij rokers na een corona-infectie hoger ligt: stoppen met roken is dus een absolute prioriteit (5).

Conclusie

Er is nog van geen enkel voedingsmiddel bewezen dat het beschermt tegen het coronavirus. Gezonde eet- en leefgewoonten kunnen de weerstand wel optimaliseren. Een goed weerstand kan geen besmetting voorkomen, maar enkel de gevolgen ervan beperken.

Referenties
  • (2) Lei WT, Shih PC, Liu SJ, et al. Effect of Probiotics and Prebiotics on Immune Response to Influenza Vaccination in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2017 Oct 27;9(11).
  • (3)Xu C, Mathews AE, Rodrigues C, et al. Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr;24:148-155.
  • (4) Wang Y, Jung YJ, Kim KH, et al. Antiviral Activity of Fermented Ginseng Extracts against a Broad Range of Influenza Viruses. Viruses. 2018 Sep 1;10(9). pii: E471.
  • (5) https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/lopen-rokers-een-groter-risico-op-een-e...
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief