Patrick Mullie Verschenen op 19/03/2020

In het nieuws

Het coronavirus kan urenlang overleven op diverse oppervlakken, afhankelijk van het soort materiaal. Dat blijkt uit een door de Amerikaanse overheid gefinancierd onderzoek dat gepubliceerd is in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

Factcheck

Een Amerikaanse studie toont aan dat het coronavirus een tijdje actief blijft buiten het lichaam. Hoe lang, hangt af van de aard van het materiaal waar het virus op terechtkomt en de hoeveelheid ervan. Op plastic en staal blijft het virus bijvoorbeeld langer overleven dan op karton of koper. Toch krijgen slechts zeer weinig mensen covid-19 door aanraking van besmet materiaal.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gingen na hoe lang de coronavariant die Covid-19 veroorzaakt buiten het menselijk lichaam kan overleven (1). Virussen zijn verschillend van bacteriën. Bacteriën zijn ééncellige organismen die groter zijn en kunnen overleven op vele verschillende voedingsbodems zoals voedsel of kadavers. Virussen kunnen niet zelfstandig leven. Ze hebben dierlijke of menselijke cellen nodig om zich te vermenigvuldigen. De meeste virussen kunnen dus niet lang buiten het lichaam van een mens of een dier overleven of besmettelijk blijven.

Om een antwoord te vinden op hun onderzoeksvraag, hebben de Amerikaanse onderzoekers verschillende oppervlakken besmet met bepaalde hoeveelheden coronavirussen. Regelmatig maten ze hoeveel actieve virussen er nog op aanwezig waren. Het coronavirus overleefde langer op plastic en op staal dan op koper en karton. Op plastic kon het virus zelfs drie dagen overleven. Op koper en karton overleefde het virus minder dan een dag. De onderzoekers gebruikten eveneens een vernevelaar om een hoestende of niezende persoon te simuleren. 

Bron

(1) van Doremalen N, Bushmaker T, Morris DH. Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. N Engl J Med. 2020 Mar 17.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een dergelijk onderzoek in een laboratorium is helemaal niet gemakkelijk omdat de onderzoekers zo goed mogelijk de werkelijkheid moeten nabootsen. Dat is nooit helemaal mogelijk. Dit was dan ook de belangrijkste kritiek van collega-onderzoekers. Die benadrukten dat een vernevelaar niet hetzelfde betekent als ademhalingsdruppels die rondvliegen na hoesten of niezen.

Ondanks de beperkingen, toont deze studie aan dat het coronavirus kan overleven op bepaalde oppervlakken zoals plastic en staal, en dat we de voorzorgsmaatregelen goed in acht moeten nemen.

Bij het vorderen van de pandemie bevestigden nieuwe studies deze bevindingen en bleek verder dat het coronavirus ook enkele dagen kan standhouden op materialen als papier, glas en keramiek (2).

Ook is aangetoond dat de overdracht van het virus zeer zelden verloopt via aanraking van het besmet materiaal: naar schatting minder dan één op 10.000 personen heeft covid-19 op deze wijze opgelopen (2).

Conclusie

Een Amerikaanse studie toont aan dat het coronavirus een tijdje actief blijft buiten het lichaam. Hoe lang, hangt af van de aard van het materiaal waar het virus op terechtkomt en de hoeveelheid ervan. Op plastic en staal blijft het virus bijvoorbeeld langer overleven dan op karton of koper. Toch krijgen slechts zeer weinig mensen covid-19 door aanraking van besmet materiaal.

Referenties

(2) https://www.webmd.com/lung/how-long-covid-19-lives-on-surfaces

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief