Marleen Finoulst Verschenen op 02/05/2023

In het nieuws

Het is niet langer een mythe. Bij vrouwen die regelmatig een blaasinfectie hebben, kunnen supplementen op basis van veenbessen of veenbessensap het risico op een infectie met een kwart doen dalen. Dat blijkt uit een grote Australische overzichtsstudie. 

Factcheck

Wie regelmatig last heeft van blaasinfecties, en telkens aangewezen is op antibiotica, kan ook preventief een middel op basis van veenbessen innemen. Supplementen op basis van veenbessen en veenbessensap verminderen het risico op eenvoudige blaasinfecties, zo bevestigt een nieuw overzichtsonderzoek. Let wel, deze supplementen zijn zinloos als behandeling van blaasinfecties, ze werken enkel preventief.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Veenbessen worden al lang gepromoot voor blaasinfecties, zowel in capsules als onder de vorm van veenbessensap. De werking ervan is uitgebreid onderzocht, maar bleef lang twijfelachtig. Een nieuwe overzichtsstudie over de preventieve werking van veenbessen, waaraan 26 nieuwe studies over het onderwerp werden toegevoegd, toont aan dat het risico op een volgende blaasinfectie met een kwart vermindert bij dagelijkse inname van een supplement op basis van veenbessen in vergelijking met placebo (1). Deze conclusie is gebaseerd op bijna 9.000 personen die ofwel een placebo innamen ofwel een veenbessensupplement. 

Blaasinfecties komen vooral bij vrouwen voor en veroorzaken heel vervelende klachten, zoals vaak kleine hoeveelheden moeten plassen, een branderig gevoel bij plassen en 's nachts opstaan om te plassen. Vrouwen hebben een kortere plasbuis dan mannen en uit de darm kunnen bacteriën via de  vagina in de blaas geraken. Deze bacteriën hechten zich vast aan de blaaswand en zijn oorzaak van de ontsteking. 

Veenbessen bevatten een molecule (proanthocyanidine of PAC) die voorkomt dat bacteriën blijven plakken aan de blaaswand. Op die manier vermindert het risico op een blaasinfectie. De preventieve werking is niet aangetoond voor zwangere vrouwen, personen die verblijven in woonzorgcentra en personen met blaasafwijkingen. 

Het is niet duidelijk hoeveel veenbessensap je moet drinken noch hoeveel supplementen je moet innemen om blaasinfecties te voorkomen.

Bron

(1)Williams G, Hahn D, Stephens JH, Craig JC, Hodson EM. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2023, Issue 4. Art. No.: CD001321. DOI: 10.1002/14651858.CD001321.pub6. Accessed 02 May 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Eenvoudige blaasinfecties zijn heel goed te behandelen met lichte antibiotica. Echter, hebben heel wat vrouwen drie, vier blaasinfecties per jaar. Om te vermijden dat zij telkens antibiotica moeten innemen, kunnen ze preventief een supplement op basis van veenbessen gebruiken. Deze supplementen zijn te koop in de apotheek. 

Veenbessen helpen niet om een bestaande blaasinfectie te behandelen, maar enkel preventief. Wie ze ook gebruikt tijdens de infectie in de plaats van antibiotica, loopt risico op complicaties, zoals een opstijgende infectie die de nieren aantast. 

Het nieuwe overzichtsonderzoek is een Cochrane review. Cochrane is een hoogstaand onafhankelijke wetenschappelijk instituut. De studie kan helaas niet aantonen hoeveel supplementen je precies moet innemen noch hoeveel sap je moet drinken voor een maximaal preventief effect. Laat je daarover adviseren door je apotheker.

Conclusie

Wie regelmatig last heeft van blaasinfecties, en telkens aangewezen is op antibiotica, kan ook preventief een middel op basis van veenbessen innemen. Supplementen op basis van veenbessen en veenbessensap verminderen het risico op eenvoudige blaasinfecties, zo bevestigt een nieuw overzichtsonderzoek. Let wel, deze supplementen zijn zinloos als behandeling van blaasinfecties, ze werken enkel preventief.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief