Sanne Boonen Verschenen op 15/01/2019

In het nieuws

Vezels zijn belangrijker dan lange tijd gedacht, stellen onderzoekers vast in een overzichtsstudie. Als je genoeg vezels eet, kunnen ze helpen om een langer en gezonder leven te leiden.

Factcheck

Als je je voedingspatroon zo gezond mogelijk wil houden, eet je best ongeveer 30 g voedingsvezels per dag. Dat vezels en volkoren granen gezond zijn, wordt nogmaals bevestigd in deze overzichtsstudie. Of je er echt langer door gaat leven, hangt van meer factoren af en blijft moeilijk te voorspellen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voegden wetenschappers van een Britse en Nieuw-Zeelandse universiteit alle beschikbare studies samen rond de inname van voedingsvezels en volkoren granen enerzijds en het ontwikkelen van ziekten en risicofactoren op overlijden in een gezonde populatie anderzijds (1). In totaal werden er 243 bruikbare studies gevonden met informatie over 4.635 volwassen deelnemers.

Op basis van alle gegevens konden de onderzoekers voorspellen dat hoe hoger iemands vezelinname is, hoe lager diens risico op vroegtijdig overlijden, op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook hebben de personen die veel vezels eten een gezondere bloeddruk, een lager gewicht en cholesterolgehalte, wat het verlaagd risico op hart- en vaatziekten kan verklaren. Gemiddeld genomen spreken de onderzoekers over een 15 tot 30% lager risico op de beschreven aandoeningen en risicofactoren. Het laagste risico werd vastgesteld bij personen die dagelijks tussen de 25 g en 29 g voedingsvezels innemen. Een hogere inname van vezels geeft mogelijk nog meer gezondheidsvoordelen. Ook voor de inname van volkoren granen werden deze positieve effecten gevonden.

Bron

(1) Reynolds A, Mann J, Cummings J, et. al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet. Published online January 10, 2018 http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736 (18)31809-9

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers van deze overzichtsstudie wilden nog eens bevestigen dat vezels en volkoren producten gezond zijn. Dit is tot hier toe de meest uitgebreide analyse in termen van het aantal onderzochte aandoeningen en risicofactoren. Het blijven echter resultaten die voornamelijk gebaseerd zijn op observatiestudies. Aan de hand van dit soort studies kun je geen sterke conclusies trekken, m.a.w. je kunt er niet mee bewijzen dat je langer leeft door meer vezels te eten. Gezondheid hangt immers van meer factoren af dan van één bepaald voedingsproduct. De personen die aangaven veel vezels in te nemen, eten en leven over het algemeen ook gezonder, wat de conclusie kan vertekenen.

De omgekeerde voedingsdriehoek raadt een inname van zo’n 30 gram voedingsvezels per dag aan, wat overeenkomt met de meest gezonde hoeveelheid volgens deze studie. Veel Belgen geraken echter niet aan die 30 g. Een inspanning om de hoeveelheid voedingsvezels te verhogen is zeker gunstig voor onze gezondheid. Volkorenbrood, bruine rijst, peulvruchten en fruit zijn belangrijke bronnen van voedingsvezels.

Conclusie

Als je je voedingspatroon zo gezond mogelijk wil houden, eet je best ongeveer 30 g voedingsvezels per dag. Dat vezels en volkoren granen gezond zijn, wordt nogmaals bevestigd in deze overzichtsstudie. Of je er echt langer door gaat leven, hangt van meer factoren af en blijft moeilijk te voorspellen.

Vezels en gezondheid

Voedingsvezels vind je vooral in groenten, fruit, volle graanproducten (zoals volkorenbrood of bruine rijst), noten en peulvruchten. Dat zijn allemaal producten uit de donkergroene zone van de Voedingsdriehoek.

Vezels bevorderen de vertering en constipatie, beschermen tegen een te hoge cholesterol en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Ze zorgen er ook voor dat je niet te veel eet. Vezelrijke voeding geeft je immers snel en lang een verzadigd gevoel.

Eet elke dag twee stukken fruit, een half bord groenten, een handvol noten, wat rauwkost en soep, en je haalt vlot 30 gram vezels per dag. Vezels werken het best als je ook voldoende water drinkt.

Lees meer op Gezond Leven
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief