Marleen Finoulst Verschenen op 31/05/2023

In het nieuws

Volgens natuurgeneeskundig therapeut Peter van Ineveld schrijven steeds meer oncologen medicinale paddenstoelen voor als aanvullende behandeling. ‘De werkzame stof uit het elfenbankje, Polysaccharide-K, wordt onder de naam Kerstin door de reguliere geneeskunde vaak aanvullend in de behandeling tegen kanker ingezet’, zegt hij in De Morgen van 19 mei 2023.

Factcheck

Of bepaalde paddenstoelen geneeskrachtige eigenschappen hebben die komaf maken met vervelende nevenwerkingen van kankertherapieën, zoals chemotherapie en bestralingen, is onvoldoende bewezen. Van een extract van elfenbankjes is er mogelijk een zeer bescheiden gunstig effect als aanvullende behandeling bij darmkankertherapieën, maar ook dat bewijs is wankel. Het is twijfelachtig dat steeds meer oncologen deze paddenstoelen zouden voorschrijven. Bovendien zijn ze niet op voorschrift verkrijgbaar.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Peter van Ineveld is geen arts, maar noemt zich ‘natuurgeneeskundig therapeut’.

 • Hij is gespecialiseerd in het gebruik van geneeskrachtige paddenstoelen voor verschillende medische aandoeningen.
 • Daarnaast is hij auteur van het boek medicinale paddenstoelen.
 • Van Ineveld wijst de reguliere geneeskunde niet af, maar vindt wel dat geneeskrachtige paddenstoelen de gangbare therapieën uitstekend kunnen aanvullen.

Van Inevelds uitspraak over paddenstoelen staat ook als titel boven het interview in De Morgen: ‘Steeds meer oncologen schrijven mycotherapie voor’.

 • Mycotherapie is het gebruik van paddenstoelen voor medische doelstellingen.
 • Van Ineveld verwijst naar Krestin (foutief gespeld in De Morgen als Kerstin).
  • Dat is een bestanddeel van elfenbankjes die je vindt op stronken en takken van bomen.
  • Elfenbankjes groeien dakpansgewijs en hebben stevige, waaiervormige hoeden.
 • In hetzelfde artikel in De Morgen verwijst Johan Baars, microbioloog aan de Universiteit van Wageningen en paddenstoelenexpert, naar een studie over polysachariden in elfenbankjes, die weleens ‘wat kunnen doen’ bij kanker.
Bron

(1) https://www.demorgen.be/beter-leven/steeds-meer-oncologen-schrijven-mycotherapie-voor-medicinale-pad...

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Kankertherapieën, zoals chemotherapie en radiotherapie, kunnen ernstige nevenwerkingen hebben die soms leiden tot de vermindering van de dosis of zelfs de stopzetting van de behandeling.

 • Die wijzigingen komen de vooruitzichten voor personen met kanker niet ten goede.
 • Aanvullende therapieën die die nevenwerkingen milderen zijn vaak noodzakelijk. Ze kunnen levens verlengen, omdat mensen de therapie dan beter verdragen.
 • Volgens Peter van Ineveld kunnen medicinale paddenstoelen die aanvullende rol opnemen.
  • Daarbij verwijst hij naar het supplement Krestin, gewonnen uit elfenbankjes.
  • Krestin is geen geneesmiddel, maar een voedingssupplement.

Naar Krestin is inderdaad heel wat onderzoek verricht, maar met wisselende resultaten.

 • Een onafhankelijke overzichtsstudie uit 2022 onderzocht het gebruik van Krestin als aanvullende behandeling bij darmkankerpatiënten die chemo- of radiotherapie kregen.
  • De studie vond een zeer beperkt gunstig effect van Krestin op de overleving van 1.569 patiënten over 7 studies.
  • Personen met darmkanker die het elfenbankjes-extract kregen hadden een ietsje grotere kans (1,08 keer groter) om 5 jaar later nog in leven te zijn in vergelijking met personen die dat supplement niet kregen (2).

Voor andere medicinale paddenstoelen die worden ingezet als aanvullende behandeling bij kankertherapieën geldt een nog grotere onzekerheid (3).

 • Er zijn enkele beperkte studies die wijzen op een mogelijk beperkt gunstig effect op ongewenste nevenwerkingen van kankertherapieën, maar er zijn onvoldoende studies gedaan bij personen met kanker zelf.

Dat steeds meer oncologen medicinale paddenstoelen zouden voorschrijven, is een niet te achterhalen uitspraak. De uitspraak is eerder twijfelachtig, aangezien je deze middelen niet kan voorschrijven en ze zelden te vinden zijn in de reguliere apotheek.

Conclusie

Of bepaalde paddenstoelen geneeskrachtige eigenschappen hebben die komaf maken met vervelende nevenwerkingen van kankertherapieën, zoals chemotherapie en bestralingen, is onvoldoende bewezen. Van een extract van elfenbankjes is er mogelijk een zeer bescheiden gunstig effect als aanvullende behandeling bij darmkankertherapieën, maar ook dat bewijs is wankel. Het is twijfelachtig dat steeds meer oncologen deze paddenstoelen zouden voorschrijven. Bovendien zijn ze niet op voorschrift verkrijgbaar.

Referenties
 • (2) Pilkington K, Wieland LS, Teng L, Jin XY, Storey D, Liu JP. Coriolus (Trametes) versicolor mushroom to reduce adverse effects from chemotherapy or radiotherapy in people with colorectal cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews 2022, Issue 11. Art. No.: CD012053. DOI: 10.1002/14651858.CD012053.pub2.
 • (3) Park HJ. Current Uses of Mushrooms in Cancer Treatment and Their Anticancer Mechanisms. Int J Mol Sci. 2022 Sep 10;23(18):10502. doi: 10.3390/ijms231810502.
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief