Patrick Mullie Verschenen op 13/12/2023

In het nieuws

Plastisch chirurgen hebben onthuld welk type achterwerk Amerikanen het aantrekkelijkst vinden. Hun bevindingen uit twee studies verschenen in een academisch tijdschrift. De studies tonen aan dat grootte niet de belangrijkste factor is als het gaat om een esthetisch aangenaam achterwerk bij vrouwen, ondanks het Kardashian-effect op schoonheidsnormen. Voor je de lintmeter bovenhaalt: beide onderzoeken zijn vrij nutteloos.

Factcheck

Twee Amerikaanse onderzoekers zochten naar wat mensen de mooiste derrière vinden. Mannen en vrouwen moesten een reeks foto’s van billen evalueren op een scoreblad. Bij vrouwen was een taille-tot-heupverhouding van 0,65 ideaal, bij mannen was dat 0,66. Het onderzoek werd uitgevoerd door plastische chirurgen, die bij ontgoochelende resultaten een oplossing kunnen bieden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De website Daily Mail Online bracht op 4 december de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat mensen bepaalde achterwerken als mooier ervaren dan andere. Hoe het perfecte mannelijke en vrouwelijke achterwerk eruit moeten zien, hangt volgens de studies allemaal af van de taille-tot-heupverhouding (1).

Wat hield het onderzoek in?

Amerikaanse onderzoekers gingen na hoe het perfecte achterwerk van mannen en vrouwen eruit moet zien. Dat deden ze in 2 studies (2,3).

 • 1146 deelnemers mochten vrouwelijke achterwerken evalueren. Ongeveer de helft van hen waren vrouwen.
  • De gelukkige deelnemers kregen foto’s te zien van vrouwelijke achterwerken. Via een scoreblad moesten ze de aantrekkelijkheid van de vorm en de omvang evalueren.
  • Voor vrouwen vond 44% een taille-tot-heupverhouding van 0,65 ideaal.
  • Op de tweede plaats kwam 0,60 voor 25% van de deelnemers.
  • Volgens de onderzoekers wijzen deze schoonheidsidealen op een voorkeur voor een meer dramatisch en ronder ideaal (2).
 • 2095 deelnemers mochten mannelijke achterwerken evalueren. Ongeveer 61% van hen waren mannen.
  • De onderzoekers benadrukken dat 75% heteroseksueel was.
  • De ideale taille-tot-heupverhouding was 0,66, en dus sterk vergelijkbaar met de ideale verhouding bij vrouwen.
  • De studie suggereert dat de voorkeur gaat naar meer uitgesproken mannelijke billen, met een smalle breedte (3).
Bron

(1) What the perfect male and female buttocks look like, according to science - and it's all about the waist-to-hip ratio | Daily Mail Online. 4 December 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Disease mongering

Een belangrijke kanttekening is dat deze studies werden uitgevoerd door plastisch chirurgen. De studies zijn een mooie illustratie van wat de Engelsen disease mongering noemen. Dat betekent dat je een probleem erger laat lijken dan het is, zodat je vervolgens ‘toevallig’ een oplossing kan bieden. Bij wie niet tevreden is over diens achterwerk, kunnen plastisch chirurgen vetweefsel op andere plaatsen wegnemen en in het achterwerk inspuiten, om zo de gewenste vormen te bereiken. Door een ideaalbeeld voor achterwerken te creëren, zet je mensen aan om dergelijke ingrepen te laten uitvoeren. De chirurg in het interview benadrukt dat deze procedure reversibel is. Dat betekent dat je na een ingreep steeds kan kiezen voor een andere vorm. Goed om te weten, indien het Kardashian-model niet bevalt.
Deze twee onderzoeken zijn dus vrij nutteloos (en dat is niet omdat ondergetekende geen 0,66-verhouding heeft).

Interesse om de onderzoeken over te doen? Je vindt de foto’s in de referenties onderaan (2,3).

Conclusie

Twee Amerikaanse onderzoekers zochten naar wat mensen de mooiste derrière vinden. Mannen en vrouwen moesten een reeks foto’s van billen evalueren op een scoreblad. Bij vrouwen was een taille-tot-heupverhouding van 0,65 ideaal, bij mannen was dat 0,66. Het onderzoek werd uitgevoerd door plastische chirurgen, die bij ontgoochelende resultaten een oplossing kunnen bieden.

Referenties
 • (2) Wong W, Motakef S, Lin Y, et al. Redefining the Ideal Buttocks: A Population Analysis. Plastic Khloe Kardashian and Reconstructive Surgery 137(6):p 1739-1747, June 2016. | DOI: 10.1097/PRS.0000000000002192
 • (3) Kollu T, Giutashvili, T, Bhat D, et al. Defining the Ideal Male Buttocks. Plastic and Reconstructive Surgery 152(6):p 1030e-1039e, December 2023.
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief