Marleen Finoulst Verschenen op 21/08/2024

In het nieuws

Op 14 augustus 2024 kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het hoogste alarmniveau af vanwege een nieuwe, dodelijkere variant van het mpox. Dat is een virusziekte die enkele jaren geleden opdook en apenpokken werd genoemd. Het nieuws werd meteen genuanceerd door experten, maar zorgt voor veel ongerustheid, vooral bij reizigers naar Afrika.

Factcheck

Mpox is weinig besmettelijk en weinig dodelijk. Overdracht gebeurt hoofdzakelijk via seksueel contact of ander langdurig fysiek contact met een besmet persoon. Voor de meeste reizigers is het risico op besmetting laag. Daarom wordt mpox-vaccinatie niet aanbevolen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De directeur-generaal Tedros Adhamon Ghebreyesus heeft voor opschudding gezorgd met zijn aankondiging van een wereldwijde noodtoestand omwille van mpox, dat lelijk huishoudt in diverse Afrikaanse landen, waaronder Congo (1).

Het mpox-virus wordt hoofdzakelijk overgebracht via seksueel contact, en kwam in 2022 in het nieuws door een uitbraak onder mannen die seks hebben met mannen. Alle gevallen waren toen terug te brengen tot Darklands, een internationaal fetisjfestival voor homoseksuele mannen.

Apenpokken, later omgedoopt tot mpox (m van monkey, het Engelse woord voor aap), is weinig besmettelijk, ernstig, maar zelden dodelijk. Nu zou er een nieuwe variant zijn van mpox die besmettelijker is. Dat betekent dat het virus zich sneller kan verspreiden. Reizigers naar Afrika zijn daarover ongerust. Er bestaan geen geneesmiddelen tegen mpox, maar er is wel een vaccin.

Bron

(1) WHO Director-General declares mpox outbreak a public health emergency of international concern. World Health Organization. 14 augustus 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In de eerste helft van 2024 overleden in Afrika al meer dan 500 mensen door mpox en werden al meer dan 17.500 gevallen van mpox gemeld (2). Wie naar Afrika reist, kan in contact komen met personen besmet met mpox. Toch meldt wanda.be, de website met advies voor reizigers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, dat vaccinatie niet aanbevolen is (3). Het risico op besmetting is reëel voor personen met nauw fysiek contact met mensen uit een getroffen regio, maar daar vallen de meeste toeristen of personen die werken in Afrika niet onder.

Wie toch besmet zou raken, krijgt ofwel geen symptomen ofwel koorts en vervolgens de kenmerkende blaasjes. Mpox geneest meestal spontaan na 2 tot 4 weken.

Conclusie

Mpox is weinig besmettelijk en weinig dodelijk. Overdracht gebeurt hoofdzakelijk via seksueel contact of ander langdurig fysiek contact met een besmet persoon. Voor de meeste reizigers is het risico op besmetting laag. Daarom wordt mpox-vaccinatie niet aanbevolen.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief