Patrick Mullie Verschenen op 23/03/2020

In het nieuws

Berichten op verschillende sociale media beweren dat het nieuwe coronavirus ontsnapt zou zijn uit een Chinees laboratorium. Dat laboratorium ligt op een dertigtal kilometers van de Chinese stad Wuhan, waar de epidemie begon. Het nieuwe virus zou al in 2015 ontwikkeld zijn en kon door ondoordachte handelingen ontsnappen uit het laboratorium.

Factcheck

Amerikaanse wetenschappers onderzochten het genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus en konden bewijzen dat dit een gevolg is van een natuurlijke evolutie binnen de familie van coronavirussen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden het genetische materiaal van het nieuwe coronavirus om de oorsprong ervan na te gaan. Ze wilden weten of mensen het virus maakten of dat het door een natuurlijke evolutie ontstond.

De studie verscheen in het befaamd tijdschrift Nature Medicine en komt tot de conclusie dat het nieuwe virus niet kunstmatig aangemaakt werd in een laboratorium (1).

Coronavirussen vormen een grote familie van virussen. Door het genetisch materiaal te vergelijken, konden de onderzoekers bewijzen dat het nieuwe virus een natuurlijke evolutie van deze familie is en onmogelijk in een lab gemaakt kan zijn (2). Het coronavirus gaat van mens op mens over en dit na één geval waarbij het virus bij een mens is binnengedrongen.

Het genetisch materiaal van dit nieuwe coronavirus lijkt het meest op die die de onderzoekers vonden bij vleermuizen en bij schubdieren. In de dierenwereld circuleren namelijk andere virussen dan bij mensen. Door nauw contact, bijvoorbeeld door het eten van besmette wilde dieren, kan zo’n virus ‘overgaan’ naar de mens.

Bron

(1) Andersen, K.G., Rambaut, A., Lipkin, W.I. et al. The proximal origin of SARS-CoV-2. Nat Med (2020). https://doi.org/10.1038/s41591-020-0820-9

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Wereldwijd zijn er verschillende laboratoria waar onderzoekers de gevaarlijkste virussen en bacteriën bestuderen om deze stammen beter te leren kennen. In de buurt van de Chinese stad Wuhan ligt het Wuhan National Biosafety Laboratory. Dat is een streng beveiligd laboratorium waar ze dergelijke virussen en bacteriën bewaren en bestuderen.

In het verleden waarschuwden Amerikaanse wetenschappers dat dergelijke laboratoria, trouwens ook aanwezig in de Verenigde Staten, niet zonder gevaar zijn voor ongevallen. De sociale media houdt van doemdenkers en van complottheorieën, met fake news als gevolg.

Dergelijke berichten houden geen rekening met het feit dat Chinese wetenschappers vrijwel onmiddellijk het genetisch materiaal van het coronavirus wereldwijd bekend gemaakt hebben. Bovendien waren de eerste slachtoffers van het coronavirus geen Westerlingen, maar wel Chinezen.

Conclusie

Amerikaanse wetenschappers onderzochten het genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus en konden bewijzen dat dit een gevolg is van een natuurlijke evolutie binnen de familie van coronavirussen.

Referenties

(2) https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317175442.htm

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief