Marleen Finoulst Verschenen op 09/07/2019

In het nieuws

Nederlandse patiënten die lijden aan de ziekte polio deden, namens de Vereniging Spierziekten Nederland, een emotionele oproep aan ouders om hun kinderen in te enten. De aanleiding hiervoor is de steeds verder oplopende discussie over vaccineren van de afgelopen tijd.

Factcheck

De discussie rond vaccinatie legt te veel nadruk op de potentiële gevaren ervan. De patiënten in dit filmpje zijn een levende illustratie van de risico’s die men loopt door niet te vaccineren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Polio (kinderverlamming) is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus die vooral kinderen treft, en in 1 op 200 gevallen leidt tot ernstige verlammingsverschijnselen. Sinds de invoering van de verplichte poliovaccinatie in de jaren 60 komt polio nog amper voor in België. Nederland kende de voorbije decennia wel enkele uitbraken in de zogenaamde Biblebelt (Bijbelgordel), een gebied dat zich uitstrekt van de Zeeuwse eilanden via het Zuid-Hollandse en Utrechtse platteland naar Noord-Veluwe. In deze streek wordt veel minder gevaccineerd omwille van strenge protestantse overwegingen. Hier hadden de voorbije decennia enkele uitbraken van polio plaats. Bij de laatste uitbraak in 1991 raakten 71 kinderen besmet.

In totaal leven in Nederland tussen 10.000 en 12.000 mensen met de gevolgen van polio, zoals verlammingsverschijnselen en chronische pijn. Zij volgen met verbijstering de opkomst van anti-vaccinatiegevoelens.

Bron

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/polio-patienten-wij-zijn-een-levende-illustratie-van-gevaar-van-...

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Met een open brief aan de media (2) en een filmpje met getuigenissen doet de Vereniging Spierziekten Nederland een oproep aan ouders om hun kinderen te laten vaccineren tegen polio.

Conclusie

De discussie rond vaccinatie legt te veel nadruk op de potentiële gevaren ervan. De patiënten in dit filmpje zijn een levende illustratie van de risico’s die men loopt door niet te vaccineren.

Referenties

(2) open brief poliopatiënten

Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties. Bekijk het dossier hier.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief