Patrick Mullie Verschenen op 13/12/2021

Bewering

Uit je zetel komen en bewegen zou je risico op kanker volgens sommige krantenkoppen met 40 tot 50% verminderen. Wat zeggen wetenschappelijke studies over het effect van lichaamsbeweging op kanker?

Factcheck

Regelmatig bewegen, niet roken en een normaal lichaamsgewicht behoren tot de basismaatregelen om je risico op kanker te beperken. Met regelmatige lichaamsbeweging wordt minstens 150 minuten per week bedoeld, aan matige inspanning. Dat betekent dat je beweegt tot je licht zweet. De daling van het risico op kanker zou 10 tot 20% bedragen, en geen 40 tot 50%.

Lees verder »

Waar komt deze bewering vandaan?

Amerikaanse onderzoekers berekenden hoeveel minder gevallen van kanker er zouden zijn als de hele bevolking voldoende fysiek actief was. Dat betekent minstens 150 tot 300 minuten per week matig actief zijn (1,2). De wetenschappers gebruikten de gegevens van de Amerikaanse kankergevallen tussen 2013 en 2016. Fysieke activiteit registreerden ze aan de hand van vragenlijsten.

Als heel de Amerikaanse bevolking 300 minuten of meer per week zou bewegen, dan zouden er jaarlijks 46.000 kankers minder voorkomen, of 3% van alle kankers. De daling is het sterktst voor maagkanker (-19%), darmkanker (-11%) en nierkanker (-10%).

De onderzoekers besluiten dat voldoende lichamelijke activiteit veel kankerleed zou kunnen besparen. Volgens de gangbare beweegnorm volstaan 150 minuten per week. Dat is de helft van wat het Amerikaans onderzoek voorstelt.

Ook andere onderzoekers evalueerden de daling van het risico op kanker door fysieke activiteit (3). Ze voerden een omvangrijke literatuurstudie uit: het risico op blaas-, borst-, darm-, maag- en nierkanker bleek te dalen met 10 tot 20%. De kans om aan kanker te sterven daalde met 40 tot 50%, en dat vooral voor borst-, darm- en prostaatkanker.

Beide studies tonen echter aan dat het niet correct is om te beweren dat alle kankers 40 tot 50% minder voorkomen door lichaamsbeweging.

Bron
  • (1) Minihan AK, Patel AV, Flanders WD, Sauer AG, Jemal A, Islami F. Proportion of Cancer Cases Attributable to Physical Inactivity by US State, 2013-2016. Med Sci Sports Exerc. 2021 Oct 4.
  • (2) U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. Available at http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines
  • (3) McTiernan A, Friedenreich CM, Katzmarzyk PT, et al. Physical Activity in Cancer Prevention and Survival: A Systematic Review. Med Sci Sports Exerc. 2019 Jun;51(6):1252-1261.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het is algemeen bekend dat regelmatig bewegen het risico op kanker kan doen dalen. Dat gebeurt onder andere door bepaalde immuuncellen te stimuleren die kankercellen aanvallen. Regelmatig fysiek actief zijn, samen met een normaal lichaamsgewicht en niet roken, vormen de basis van kankerpreventie. Als die drie essentiële zaken in orde zijn, kan je overgaan op bijkomende maatregelen zoals meer fruit en groenten, minder rood vlees en minder charcuterie.

Uit onderzoek blijkt echter dat ongeveer 30% van de mannen en 40% van de vrouwen de beweegnorm niet halen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft praktische tips om meer beweging in te bouwen in je leven.

Conclusie

Regelmatig bewegen, niet roken en een normaal lichaamsgewicht behoren tot de basismaatregelen om je risico op kanker te beperken. Met regelmatige lichaamsbeweging wordt minstens 150 minuten per week bedoeld, aan matige inspanning. Dat betekent dat je beweegt tot je licht zweet. De daling van het risico op kanker zou 10 tot 20% bedragen, en geen 40 tot 50%.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief