Patrick Mullie Verschenen op 21/11/2019

In het nieuws

Blijf weg van bamboe koffiekopjes, waarschuwt Stiftung Warentest. De Duitse consumentengroep heeft aangetoond dat deze herbruikbare bekers niet geschikt zijn voor warme dranken. Klopt dit?

Factcheck

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest waarschuwt voor herbruikbare bamboe bekers. Uit een test met 12 dergelijke bekers blijkt dat bij opwarming schadelijke substanties vrijkomen uit een hars die ze gebruiken om de producten vorm te geven. Ze zouden bovendien niet zo milieuvriendelijk zijn als de makers suggereren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Stiftung Warentest onderzocht of warme dranken in herbruikbare bamboe bekers veilig zijn voor de consument (1). Stiftung Warentest is een Duitse onafhankelijke consumentenorganisatie die betrokken is bij het onderzoeken en vergelijken van goederen en diensten. In België kan je dit vergelijken met Test-Aankoop.

Onderzoekers van deze Stiftung bestudeerden twaalf herbruikbare bamboe bekers. Ze vulden ze met een hete, licht zure vloeistof verwant aan koffie en bewaarde die twee uren. Deze handelswijze herhaalden ze zeven keer per kopje.

Melamineformaldehyde

De onderzoekers toonden aan dat bij zeven van de twaalf bekers de scheikundige stoffen melamine en formaldehyde aanwezig waren in de vloeistof. Melamineformaldehyde is een scheikundige stof die de makers van bamboe bekers en borden als hars gebruiken de producten vorm te geven.

Zorgwekkender is dat de concentraties aan scheikundige stoffen soms hoger waren na de zevende test. Dit wijst erop dat de schadelijke stoffen aanwezig in de kopjes bij langdurig gebruik blijven doordringen in de warme drankjes.

Stiftung Warentest waarschuwt eveneens voor het gebruik van dergelijke bamboe bekers in microgolfovens: bij verhitting tot hoge temperaturen komt er nog meer melamine en formaldehyde vrij.

Niet milieuvriendelijk

Een laatste punt is dat de producenten van bamboe bekers beweren dat deze milieuvriendelijk zijn. Volgens Stiftung Warentest zullen de bekers echter niet wegrotten, zelfs als je ze jaren geeft. Enkel de vezels zijn bioafbreekbaar, niet de hars. Je kan ze ook niet recycleren. De enige optie is om ze te verbranden.

Het advies van de Duitse consumentenorganisatie is om andere soorten herbruikbare bekers te gebruiken dan die van bamboe met harsen.

Bron

(1) Stiftung Warentest. https://www.test.de/Bambusbecher-im-Test-Die-meisten-setzen-hohe-

Mengen-an-Schadstoffen-frei-5496265-0/ 20 November 2019.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Jaarlijks gebruiken ze in Duitsland 2,8 miljard wegwerpbekers. Een herbruikbare bamboe versie lijkt daarom een goed alternatief te zijn. Volgens deze consumententest zijn die echter niet beter voor het milieu: naast zuivere bamboeproducten bevatten ze immers ook andere materialen zoals melamineformaldehyde, een hars nodig om de bamboevezels te lijmen. Deze hars is op zich geen gevaarlijke stof zolang de temperatuur onder de 70 graden Celsius blijft. Bij hogere temperaturen komen er echter potentieel schadelijke stoffen vrij.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan melamine nierproblemen veroorzaken, onder andere nierstenen (2). Er zijn geen gegevens over een mogelijke kankerverwekkende werking. De organisatie aanziet formaldehyde wel als mogelijk kankerverwekkend wanneer je het inhaleert.

Dit onderzoek toont aan dat in bepaalde omstandigheden schadelijke stoffen ontstaan in herbruikbare bamboe bekers met warme dranken. Het toont niet aan dat gebruikers ervan meer gezondheidsklachten hebben.

De onderzoekers van Stiftung Warentest gebruikten een licht zure vloeistof die ze gedurende twee uren op 70 graden Celsius bewaarden in bamboe bekers. Doorgaans zullen de gebruikers geen twee uren wachten voordat ze hun koffie opdrinken.

Conclusie

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest waarschuwt voor herbruikbare bamboe bekers. Uit een test met 12 dergelijke bekers blijkt dat bij opwarming schadelijke substanties vrijkomen uit een hars die ze gebruiken om de producten vorm te geven. Ze zouden bovendien niet zo milieuvriendelijk zijn als de makers suggereren.

Referenties

(2) World Health Organization. Https://www.who.int/foodsafety/areas_work/chemical-risks/melamine/en/index1.html 20 November 2019.

Vond je dit artikel nuttig?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief