Sanne Boonen Verschenen op 10/01/2019

In het nieuws

Herhaalde miskramen lijken op een medisch probleem bij de moeder te wijzen. Britse onderzoekers stelden echter vast dat het sperma van de mannen in kwestie dubbel zo vaak beschadigd DNA bevat als dat van andere vaders.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verminderde spermakwaliteit bij mannen van wie de partner meermaals een miskraam kreeg. Of dit echter de oorzaak is van de herhaalde miskramen, werd met dit onderzoek niet duidelijk. Er is meer en grootschaliger onderzoek nodig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van een Londense universiteit keken in deze studie naar de gezondheid van de man en in het bijzonder naar de kwaliteit van het sperma en de zaadcellen. (1) Dit deden ze bij vijftig mannen met een partner die drie of meer achtereenvolgende miskramen doormaakten. Het sperma van deze mannen werd vergeleken met dat van 60 mannen van wie de partner nooit een miskraam had. Beide groepen hadden geen gekende afwijkingen die de spermakwaliteit kunnen aantasten, zoals infecties, spataders in de balzak of een vroegere operatie om niet ingedaalde teelballen naar de balzak te brengen. Wel was de groep met partners met herhaalde miskramen gemiddeld ouder (37 versus 31 jaar) en zwaarder (BMI van 27,6 versus 24,8).

De onderzoekers stelden een verminderde beweeglijkheid en vaker een afwijkende vorm van de zaadcellen vast bij de mannen in de groep met herhaalde miskramen. Deze mannen hadden ook verlaagde waarden van testosteron en oestrogeen en verhoogde waarden van vrije radicalen, maar de impact daarvan op het sperma is niet zeker. De aanmaak van testosteron in de teelbal is wel een belangrijke laatste stap in de ontwikkeling van zaadcellen. Het DNA in het sperma speelt een cruciale rol bij de vorming van de moederkoek (placenta). De moederkoek is dan weer van groot belang om een gezonde zwangerschap in stand te houden, doordat het voedingsstoffen en zuurstof naar de foetus aanbrengt.

Bron

(1) Reduced Testicular Steroidogenesis and Increased Semen Oxidative Stress in Male Partners as Novel Markers of Recurrent Miscarriage. Jayasena CN, Radia UK, Figueiredo M, et. al. Clinical Chemistry 65:1 161–169 (2019).

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

We spreken van herhaalde miskramen wanneer drie of meer opeenvolgende zwangerschappen eindigen in een spontane miskraam. In ongeveer 50% van de gevallen is de oorzaak onbekend. Zelfs na drie opeenvolgende miskramen is bij meer dan 60% van de vrouwen de volgende zwangerschap wel succesvol. Omdat het percentage van onverklaarbare herhaalde miskramen zo hoog is, willen onderzoekers verder kijken naar mogelijke oorzaken bij de man.

Dit kleinschalig onderzoek vond een minder goede spermakwaliteit bij de mannen wiens partner herhaalde miskramen doormaakte. Nazicht van de gezondheid van de man zou volgens de onderzoekers deuren moeten openen naar een nauwkeurigere inschatting van het risico op volgende miskramen.

Verder onderzoek is echter nodig naar de oorzaken van deze verminderde zaadkwaliteit. Spelen levensstijlfactoren of hormonen een rol? De mannen in de groep met herhaalde miskramen waren duidelijk ouder en zwaarder: moet de oorzaak hier gezocht worden? Op die vragen kunnen we momenteel nog geen antwoord geven. Wel is duidelijk dat een gezonde levensstijl zeer belangrijk is, van zowel de moeder als de vader in spe.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verminderde spermakwaliteit bij mannen van wie de partner meermaals een miskraam kreeg. Of dit echter de oorzaak is van de herhaalde miskramen, werd met dit onderzoek niet duidelijk. Er is meer en grootschaliger onderzoek nodig.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief