Marleen Finoulst Verschenen op 30/10/2018

In het nieuws

Kinderen van vaders die aan sport doen, slaan minder snel vet op en hebben een beter ­metabolisme. Dat is althans het geval bij muizen.

Factcheck

Mannelijke proefmuizen die veel bewegen (gemiddeld 6 km per dag in een loopwieltje lopen) krijgen gezonder nageslacht dan mannelijke niet-sportieve proefmuizen. Veel bewegen lijkt sporen na te laten in het erfelijk materiaal van de mannelijke spermacellen. Of dit ook voor mensen opgaat, is vandaag een groot vraagteken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Er zijn meer en meer aanwijzingen dat de levensstijl van zowel man als vrouw de gezondheid van het nog ongeboren nageslacht beïnvloedt. Dus ook de gezondheid van de toekomstige vader zou een impact hebben op zijn kinderen.

In deze studie wilden Amerikaanse onderzoekers nagaan of een sportieve levensstijl bij mannelijke proefmuizen een gunstige invloed heeft op de gezondheid van het nageslacht (1). De mannelijke proefmuizen werden op een vetrijk dieet gezet en vervolgens in twee groepen verdeeld. De eerste groep muisjes kreeg een loopwieltje waarop ze gemiddeld 6 km per dag liepen. De andere groep had die mogelijkheid niet. Na drie weken konden de diertjes paren met vetgemeste vrouwelijke proefmuizen. Studie van de muizenjongen toonde aan dat de nakomelingen van sportieve vadermuizen minder vet opslaan, een betere suikerhuishouding hebben en zelf minder wegen in vergelijking met de muisjes van de niet-sportieve vaderdieren.

De onderzoekers vonden genetische verschillen in de spermacellen van sportieve en niet-sportieve vadermuizen. Ze geloven dat een sportieve levensstijl kan leiden tot wijzigingen in het DNA van toekomstige vaders en dat dit een impact heeft op de gezondheid van hun nageslacht.

Bron

(1) https://www.newswise.com/articles/view/702555/?sc=dwhr&xy=10023344

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een dierexperiment. Dat betekent dat de resultaten niet zomaar opgaan voor mensen. Anderzijds is al lang bekend dat de levenswijze van ouders, nog voor ze een kind verwekken, een impact kan hebben op de gezondheid van het nageslacht. Dat werd voor het eerst duidelijk na de hongerwinter van 1944-1945 in Nederland, waarbij duizenden burgers van ontbering omkwamen. Kinderen die toen verwekt werden, tijdens de ergste honger, hebben verschillend erfelijk materiaal in vergelijking met hun broers of zussen die buiten de hongerperiode verwekt werden. Niet de genetische code verschilt, maar wel de wijze waarop deze code wordt ‘gelezen’. Daardoor hadden kinderen verwekt in de hongerwinter, in hun verdere leven meer kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs schizofrenie. Meer en meer onderzoek bevestigt dat de levensstijl van beide ouders een stempel drukt op het nageslacht.

Genen worden ‘aan-’ of ‘uitgezet’, onder invloed van omgevingsfactoren. Dit vakgebied noemt men de epigenetica. Het is dus niet onmogelijk dat sportende vaders in spe gezonder nageslacht kunnen hebben. Maar dat is tot nog toe niet aangetoond.

Conclusie

Mannelijke proefmuizen die veel bewegen (gemiddeld 6 km per dag in een loopwieltje lopen) krijgen gezonder nageslacht dan mannelijke niet-sportieve proefmuizen. Veel bewegen lijkt sporen na te laten in het erfelijk materiaal van de mannelijke spermacellen. Of dit ook voor mensen opgaat, is vandaag een groot vraagteken.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief