bewerkt door Marleen Finoulst Verschenen op 25/06/2021

In het nieuws

Een revolutionaire behandeling van clusterhoofdpijn blijkt succesvol. Een Nederlandse neuroloog, Michel Ferrari, zette een experimentele behandeling op waarbij de achterhoofdzenuw met stroomstootjes wordt geprikkeld. Ruim de helft van de 155 patiënten die meededen heeft blijvend baat bij de therapie.

Factcheck

Er is hoopvol nieuws voor personen met clusterhoofdpijn die niet goed reageren op bestaande therapieën. Een Nederlandse onderzoeksgroep heeft een veilige, werkzame behandeling ontwikkeld waarbij de patiënt een kastje (neurostimulator) onderhuids krijgt ingeplant dat stroomstootjes afgeeft naar de achterhoofdzenuw. Door de stroomstootjes halveert het aantal hoofdpijnaanvallen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een vorm van hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Hevige opstoten van brandende en stekende pijn treden op rond het oog en duren typisch 30 tot 180 minuten.

Klassieke pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, helpen niet. De behandeling bestaat uit het medicijn sumatriptan of het inademen van 100% zuurstof. Sommige patiënten hebben weinig baat bij deze behandelingen, waardoor ze regelmatig hevige hoofdpijnaanvallen hebben die hen het leven zuur maken. 

Neurostimulator

Daarom wordt er al jaren onderzoek gedaan naar mogelijke nieuwe behandelingen tegen clusterhoofdpijn. Onderzoekers verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben sinds 2010 onderzocht of elektrische stimulatie van een zenuw in het achterhoofd kan helpen (1):

  • Bij die behandeling wordt een zogenaamde ‘neurostimulator’ onder de huid van het achterhoofd ingebracht.
  • Die wordt verbonden met een kastje dat onder de huid van de bil of buik wordt geplaatst.
Studieresultaten

Voor het onderzoek werden 130 patiënten met langdurige, moeilijk behandelbare clusterhoofdpijn minstens een jaar lang behandeld met zo’n neurostimulator.

  • De hoofdpijnaanvallen bleken daardoor gemiddeld met de helft af te nemen: van ongeveer 18 per week naar ongeveer 9 per week.
  • Een aantal patiënten had zelfs helemaal geen hoofdpijn meer.
  • Er deden zich wel regelmatig milde bijwerkingen voor, zoals:
    • pijn of een wondje op de plaats van de neurostimulator;
    • problemen met de werking van het apparaat.

Het persbericht van de Nederlandse onderzoeksinstelling meldt dat 90% van de behandelde personen zeer tevreden was (2).

Bron

(1) Wilfbrink LA, de Coo IF, Doesborg PGG et al. Safety and efficacy of occipital nerve stimulation for attack prevention in medically intractable chronic cluster headache (ICON): a randomised, double-blind, multicentre, phase 3, electrical dose-controlled trial. Lancet Neurology 2021;20:515-525

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Er wordt al jaren onderzoek verricht naar nieuwe behandelingen voor clusterhoofdpijn, waarbij zenuwstimulatie al op verschillende manieren is getest. Het onderzoek naar oppervlakkige zenuwstimulatie dat nu is gepubliceerd, loopt ook al sinds 2010. Het blijkt zowel werkzaam als voldoende veilig. Daarom lijkt het een nieuwe bruikbare behandeling voor personen met, tot nu toe onbehandelbare, clusterhoofdpijn.

Dat is hoopgevend nieuws voor alle personen met clusterhoofdpijn bij wie de pijn niet goed reageert op de bestaande mogelijke behandelingen. Omdat er speciale deskundigheid nodig is, zal de nieuwe behandeling in vijf Nederlandse ziekenhuizen worden uitgevoerd. Voor Nederlandse patiënten zal ze bovendien vergoed worden door de zorgverzekering, op voorwaarde dat andere behandelingen niet werken.

In Vlaanderen kunnen personen met clusterhoofdpijn terecht bij de patiëntenvereniging Hoofd-Stuk vzw en in Nederland bij De Nederlandse Hoofdpijnvereniging (NHV).

Conclusie

Er is hoopvol nieuws voor personen met clusterhoofdpijn die niet goed reageren op bestaande therapieën. Een Nederlandse onderzoeksgroep heeft een veilige, werkzame behandeling ontwikkeld waarbij de patiënt een kastje (neurostimulator) onderhuids krijgt ingeplant dat stroomstootjes afgeeft naar de achterhoofdzenuw. Door de stroomstootjes halveert het aantal hoofdpijnaanvallen.

Referenties

(2) Stimulatie van de achterhoofdzenuw werkzaam bij onbehandelbare clusterhoofdpijn, ook wel ‘zelfmoordhoofdpijn’ genoemd | LUMC

Bron: Is er een doorbraak in de behandeling van clusterhoofdpijn? • Dokter Media

Gerelateerde richtlijnen
Eerste hulp
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief