gezondheid en wetenschap

Clusterhoofdpijn

Wat is het?

Clusterhoofdpijn is een vorm van hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Hevige opstoten van brandende en stekende pijn treden op rond het oog en duren typisch 30 tot 180 minuten. Aanvallen van clusterhoofdpijn komen voor in periodes van 3 à 4 weken. Daarna volgen vaak klachtenvrije periodes van 2 maanden tot enkele jaren.
Tijdens aanvallen hebben mensen dagelijks last, en worden ze vaak ’s nachts wakker. Het oog aan de pijnlijke kant is vaak aangetast. Het kan rood kleuren en tranen, soms is de pupil vernauwd en hangt het ooglid af. Clusterhoofdpijn komt plots op en gaat niet met misselijkheid of braken gepaard.

Hoe vaak komt het voor?

Clusterhoofdpijn treft vooral mannen (70%) en begint vaak tussen 30 en 40 jaar. Ongeveer 3 mensen op 1.000 worden hierdoor getroffen. 1 op de 10 mensen die aan clusterhoofdpijn lijden, hebben een chronische vorm. 90% zijn rokers.

Hoe kan je het herkennen?

Je ervaart hevige eenzijdige hoofdpijn, gepaard met oogklachten aan dezelfde kant.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Je arts zal vragen wanneer en hoe vaak de hoofdpijn opkomt, waar die zich laat voelen, of je misselijk bent, enz. Soms zal hij je vragen om gedurende een paar weken een hoofdpijndagboek bij te houden, om zo een beter beeld te vormen. Er zijn verschillende aandoeningen die gepaard gaan met eenzijdige hoofdpijn (migraine, trigeminusneuralgie, spanningshoofdpijn). Je arts kan meestal op basis van je beschrijving van de klachten een onderscheid maken, maar dit is niet altijd gemakkelijk.

Wat kan je zelf doen?

Bezoek een arts als je last hebt van hevige eenzijdige hoofdpijn.

Wat kan je arts doen?

Je arts zal een behandeling voorschrijven om de pijn te verlichten. Het meest efficiënt is een medicijn (sumatriptan), dat onderhuids ingespoten wordt. Dit kan je makkelijk aanleren, zodat je dit zelf kan doen. Zuurstofinhalatie gedurende 15 à 20 minuten kan de hoofdpijn bij een aanval verlichten. Als er frequente clusters van hoofdpijn zijn, kan men een preventieve therapie starten. Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Meer informatie

http://www.hoofdpijnvereniging.be/

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

Gerelateerde richtlijnen


Verschenen op 23/11/2017

Bedankt voor je feedback!

Ook interessant

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief