Cebam Verschenen op 06/06/2017

In het nieuws

Zwangere vrouwen kunnen het beter rustig aan doen. Te veel stress zorgt voor meer stresshormonen in het vruchtwater, zo constateerde een Zwitsers onderzoek. Het verhoogt de kans op ADHD en hartziekte.

Factcheck

Zwitserse wetenschappers vinden een hogere concentratie aan stresshormoon in het vruchtwater van zwangere vrouwen onder chronische stress, maar of dit enige impact heeft op later gedrag van de baby, laat staan op het risico op ADHD, werd helemaal niet onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van de universiteit van Zürich vonden 34 gezonde zwangere vrouwen, die een vruchtwaterpunctie hadden gepland voor het opsporen van genetische afwijkingen, bereid om deel te nemen aan een studie (1). Op de dag van de vruchtwaterpunctie werd via echografie grootte en gewicht van de foetus geschat. Acute stress werd gemeten in het speeksel van de vrouwen via bepalingen van de concentratie stresshormoon (cortisol): 1 minuut voor de vruchtwaterpunctie en 10, 20, 30, 45 en 60 minuten erna. De vrouwen hadden ook een gesprek met een psycholoog voor en na de punctie, over hun zorgen, job, stress, andere kinderen, enzovoort. Ook werden concentraties stresshormoon gemeten in het gepuncteerde vruchtwater.

Alle 34 vrouwen hadden een normale vruchtwaterpunctie en bevielen later van een gezonde baby. Bij de geboorte werden opnieuw gewicht en lengte van de pasgeborenen verzameld.

De onderzoekers stelden vast dat vlak voor de procedure de concentratie stresshormoon toenam in het speeksel van alle zwangere vrouwen. Na de punctie normaliseerde dit opnieuw, behalve bij vrouwen onder chronische stress. Bij hen bleef de concentratie stresshormoon hoger, zowel in speeksel als in vruchtwater. Gewicht en lengte van de foetus op het moment van de punctie was lager bij vrouwen onder chronische stress, maar dat verschil was tegen de bevalling verdwenen.

De studie concludeert dat chronische stress het niveau van stresshormoon in het vruchtwater verhoogt. Welk effect dit heeft op de baby is onbekend, maar mogelijk heeft dit een impact op het latere leven.

Bron

(1) Marca-Ghaemmaghami PL, Dainese SM, Stalla G, et al. Second-trimester amniotic fluid corticotropin-releasing hormone and urocortin in relation to maternal stress and fetal growth in human pregnancy. Stress. Published online April 21 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers hebben het nergens over ADHD, noch over hartziekte, hoewel dit gesuggereerd wordt in diverse media. Het enige wat werd vastgesteld is een toename aan stresshormoon in het vruchtwater bij een eenmalige vruchtwaterpunctie bij slechts 34 vrouwen. Een mogelijk verband met een tijdelijk lager gewicht van de foetus werd vastgesteld, maar tegen het moment van de geboorte was dit verschil weggeëbd.

Dergelijke onnauwkeurige berichten in de media zorgen voor onnodige stress bij zwangere vrouwen.

Conclusie

Zwitserse wetenschappers vinden een hogere concentratie aan stresshormoon in het vruchtwater van zwangere vrouwen onder chronische stress, maar of dit enige impact heeft op later gedrag van de baby, laat staan op het risico op ADHD, werd helemaal niet onderzocht.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/05May/Pages/Link-between-stress-in-pregnancy-and-ADHD-unfounded.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief