Patrick Mullie Verschenen op 19/04/2023

In het nieuws

Vlot vermageren zoals met Ozempic, maar dan zonder het diabetesmedicijn dat momenteel razend populair is omdat het tot gewichtsverlies leidt? Dat kan ook gewoon met voeding. En mits een gedragsverandering, wat niet simpel is, aldus Michaël Sels, diëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Factcheck

De bewering dat een vermageringsdieet dezelfde resultaten geeft als semaglutide of Ozempic klopt niet, net als het feit dat eiwitrijke diëten op termijn betere resultaten geven. Het gewichtsverlies na twee jaar lag hoger bij het geneesmiddel, en meer mensen hielden de behandeling vol in vergelijking met een vermageringsdieet. Ozempic is zeker geen wondermiddel tegen obesitas, maar de resultaten in associatie met gezonde eet- en leefgewoonten mogen niet genegeerd worden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In Het Nieuwsblad van 17 april beschrijft diëtist Michaël Sels dat je even goed kan vermageren met een vermageringsdieet rijk aan fruit, groenten en eiwitten (1). Het doel van zo’n dieet is om een verzadigend gevoel te geven, zonder de calorieën te verhogen.

Amerikaanse onderzoekers gingen na wat het gewichtsverlies was na twee jaar toedienen van semaglutide of Ozempic (2). Ozempic is een geneesmiddel voor diabetes dat ook zorgt voor een gewichtsverlies, doordat je je sneller verzadigd voelt, waardoor je minder gaat eten. Hierdoor zal het lichaam vet gebruiken om levensnoodzakelijke functies en lichaamsbeweging vol te houden.

Een groep van 152 personen met obesitas kreeg Ozempic, en 152 personen kregen een nepmiddel. Na twee jaar was het gewichtsverlies min 15% in de eerste groep met Ozempic, tegen min 3% in de tweede groep. Bijna 93% van de deelnemers deden de studie uit.

In een tweede Amerikaanse studie kregen 811 deelnemers vermageringsdiëten met verschillende samenstellingen aan eiwitten (3). Ongeacht de eiwitsamenstelling van het vermageringsdieet, was het gemiddeld gewichtsverlies min 4% na twee jaar. Slechts 80% van de deelnemers deden de studie volledig uit.

Bron

1. Het Ozempic-effect, maar dan zonder Ozempic? Deze eetstijl tempert je eetlust even goed als het medicijn. Het Nieuwsblad 17 april 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze twee voedingsinterventiestudies leveren interessante gegevens op. Eerst en vooral gaf Ozempic een hoger gewichtsverlies na twee jaar dan een vermageringsdieet. Als voedingsspecialist zouden we uiteraard liever enkel gezonde voeding promoten, maar de realiteit is wat het is: het geneesmiddel geeft goede resultaten.

Een tweede punt is dat het aantal deelnemers dat na twee jaar in de studies zat, hoger lag met het geneesmiddel. Dit is ook logisch: een geneesmiddel innemen is eenvoudiger dan een voedingspatroon wijzigen.

Een derde punt is dat het eiwitgehalte van het dieet geen invloed had op het gewichtsverlies na twee jaar. Dit spreekt duidelijk tegen dat eiwitrijke vermageringsdiëten betere resultaten geven.

Vermageringsdiëten geven zeker resultaten op de weegschaal, maar het groot probleem is het slechte resultaat op lang termijn. Een langdurige behandeling van obesitas met een geneesmiddel vergelijkbaar met de behandeling van diabetes, hyperlipidemie en hypertensie moet overwogen worden.

Een kanttekening bij de Ozempicstudie is dat deze betaald werd door de firma die Ozempic verkoopt, maar de studie verscheen wel in een hoogstaand internationaal tijdschrift, namelijk Nature Medicine (2).

Het geneesmiddel Ozempic was reeds het onderwerp van vorig onderzoek: de resultaten bleken veelbelovend te zijn, maar de prijs per maand ligt vrij hoog.

Conclusie

De bewering dat een vermageringsdieet dezelfde resultaten geeft als semaglutide of Ozempic klopt niet, net als het feit dat eiwitrijke diëten op termijn betere resultaten geven. Het gewichtsverlies na twee jaar lag hoger bij het geneesmiddel, en meer mensen hielden de behandeling vol in vergelijking met een vermageringsdieet. Ozempic is zeker geen wondermiddel tegen obesitas, maar de resultaten in associatie met gezonde eet- en leefgewoonten mogen niet genegeerd worden.

Referenties

2.Garvey WT, Batterham RL, Bhatta M, et al. Two-year effects of semaglutide in adults with overweight or obesity: the STEP 5 trial. Nat Med. 2022 Oct;28(10):2083-2091.

3.Sacks FM, Bray GA, Carey VJ, et al. Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. N Engl J Med. 2009 Feb 26;360(9):859-73.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief