Patrick Mullie Verschenen op 20/04/2021

Bewering

Tijdens de borstvoedingsperiode kunnen vrouwen last hebben van hyperlactatie of een teveel aan moedermelk. Om de melkproductie af te remmen wordt in advertenties saliethee aangeraden. Maar studies tonen niet aan dat salie hyperlactatie effectief kan verminderen.

Factcheck

Salie wordt vaak aanbevolen om een overproductie van moedermelk tijdens de borstvoedingsperiode af te remmen. Er zijn echter geen wetenschappelijke studies die deze werking van salie aantonen. Door het gebrek aan onderzoek kan je niet zeker zijn dat het werkt, maar ook niet dat het niet werkt. Vreemd genoeg wordt salie in andere landen juist gebruikt om de aanmaak van moedermelk te stimuleren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Overproductie van moedermelk is nadelig voor de baby en voor de moeder:

  • De baby kan zich verslikken door te veel moedermelk. Hij kan er ook onrustig van worden en te veel aankomen in gewicht.
  • De moeder kan last hebben van lekken tussen de borstvoedingen door, en van blijvende stuwingen. Ze loopt ook risico op borstontstekingen.

In dergelijke gevallen wordt saliethee aanbevolen. Salie zou de hormonen onderdrukken die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van moedermelk.

Een Amerikaanse onderzoekster ging na of dat klopt. Ze voerde een literatuurstudie uit om het effect van salie op de overproductie van moedermelk na te gaan (1). Ze vond echter geen studies die dat effect konden aantonen. Een gespecialiseerde databank over borstvoeding bevat evenmin studies die de invloed van salie op de aanmaak van moedermelk kunnen vaststellen (2). Er is ook geen onderzoek dat de veiligheid van salie kan aantonen voor de baby. Mogelijke nevenwerkingen van salie zijn buikpijn, braken en zenuwachtigheid (2).

Bron
  • (1) Eglash A. Treatment of maternal hypergalactia. Breastfeed Med. 2014 Nov;9(9):423-5.
  • (2) Drugs and Lactation (LactMed). Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006. Sage (update 2021 Jan 18). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gebruik van salie werd tot nu toe weinig onderzocht. Bovendien zijn de weinige beschikbare studies hoofdzakelijk dierproeven. Het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek bewijst echter niet dat salie geen effect heeft op de melkproductie tijdens de borstvoeding. Het werd gewoon niet onderzocht. Je kan dus niet met zekerheid beweren dat het niet werkt, maar ook niet dat het werkt.

Salie wordt trouwens dikwijls als thee toegediend, een warme drank die kalmerend kan werken. Samen met een placebo-effect kan dat een moeder de indruk geven dat de melkproductie normaler is. Dat is een subjectief gevoel, dat je moeilijk kan meten. Als vrouwen die borstvoeding geven zich beter voelen na een kop saliethee, is dat een goede zaak. In advertenties beweren dat saliethee helpt tegen te veel moedermelk, is echter fout.

Tot slot is het opmerkelijk dat salie in Turkije gebruikt wordt om de melkproductie te … stimuleren (3). Dit toont aan dat volkse gebruiken kunnen variëren van land tot land.

Conclusie

Salie wordt vaak aanbevolen om een overproductie van moedermelk tijdens de borstvoedingsperiode af te remmen. Er zijn echter geen wetenschappelijke studies die deze werking van salie aantonen. Door het gebrek aan onderzoek kan je niet zeker zijn dat het werkt, maar ook niet dat het niet werkt. Vreemd genoeg wordt salie in andere landen juist gebruikt om de aanmaak van moedermelk te stimuleren.

Referenties

(3) Kaygusuz M, Gümüştakım RŞ, Kuş C, İpek S, Tok A. TCM use in pregnant women and nursing mothers: A study from Turkey. Complement Ther Clin Pract. 2021 Feb;42:101300.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief