Patrick Mullie Verschenen op 17/01/2024

In het nieuws

Volgens een artikel op de nieuwssite Daily Mail Online is versgeperste fruitsap even ongezond voor het lichaamsgewicht van kinderen en volwassenen als gesuikerde frisdranken. Het hoge gehalte aan natuurlijke suikers evenaart het gehalte aan toegevoegde suikers in frisdranken, zo lezen we. Light frisdranken bevatten geen toegevoegde suikers.

Factcheck

Vers fruitsap bevat evenveel calorieën als gesuikerde frisdrank. Een literatuurstudie toont aan dat het regelmatig drinken van verse fruitsap net zo goed kan leiden tot een stijging van het lichaamsgewicht. Daaruit afleiden dat light dranken dus gezonder zijn, zoals verondersteld wordt, is fout. Light dranken bevatten gewoon minder calorieën. Af en toe een verse fruitsap kan zeker geen kwaad, alle dagen een groot glas kan zorgen voor gewichtstoename.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De nieuwssite Daily Mail Online van 16 januari berichtte over een studie die aantoont dat verse fruitsap het lichaamsgewicht doet stijgen omwille van de aanwezige calorieën (1). Die stijging van het lichaamsgewicht zou niet optreden met light frisdranken, waar toegevoegde suikers vervangen worden door kunstmatige zoetmiddelen.

Wat hield het onderzoek in?

Fruit staat bekend als een gezond voedingsmiddel met weinig calorieën, waardoor gezonde eigenschappen ook uitstralen naar fruitsap. Canadese wetenschappers gingen na of verse fruitsap een invloed heeft op het lichaamsgewicht (2).

 • De onderzoekers voerden een literatuurstudie uit.
 • Ze zochten naar alle studies die het verband nagingen tussen het drinken van verse fruitsap en de evolutie van het lichaamsgewicht.
  • De verzamelde cohortstudies moesten minstens 6 maanden duren. Interventiestudies minstens 2 weken.
  • Ze vonden in totaal 42 studies, waarvan 17 bij kinderen en 25 bij volwassenen.
  • Er waren in totaal 45.851 kinderen en 268.095 volwassenen opgenomen in de studies.
 • Een dagelijkse portie van 220 ml vers fruitsap deed de Body Mass Index (BMI) bij kinderen slechts heel weinig stijgen (met 0.03 kg.m-2).
 • Voor volwassenen steeg het lichaamsgewicht met gemiddeld 0.21 kilogram.
 • Over welke tijdspanne dit gemeten werd, is niet duidelijk.

De onderzoekers raadden aan om de consumptie van fruitsappen te beperken om het risico op gewichtsproblemen te verkleinen.

Bron

(1) Drinking Diet Coke is better than fruit juice for kids' waistlines, according to large review of dozens of studies. Daily Mail Online, 16/01/2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De stijgingen van het lichaamsgewicht in deze literatuurstudie lijken beperkt te zijn, maar de studies waren meestal ook van beperkte duur. Fruit persen betekent eigenlijk de natuurlijke suikers overhouden, en de onverteerbare vezels grotendeels verwijderen. Een sinaasappel eten staat gelijk met het drinken van een glas sap uit 1 sinaasappel, maar als je de natuurlijke suikers uit verschillende sinaasappelen gaat persen in 1 glas, ga je uiteraard meer calorieën opnemen.

 • Een glas vers sinaasappelsap bevat 110 calorieën en 22 gram natuurlijke suikers, een samenstelling die vergelijkbaar is met gesuikerde frisdranken.
 • Per dag zouden we maximum 10% van onze calorieën mogen besteden aan toegevoegde suikers.
  • Voor een persoon met een behoefte van 2.000 calorieën per dag, betekent dat maximum 50 gram suiker per dag.
  • In werkelijkheid zitten we echter dubbel zo hoog.

Deze literatuurstudie toont niet aan dat light frisdranken gezonder zijn dan verse fruitsap. Dat wordt wel gesuggereerd in het artikel van Daily Mail, omdat light frisdranken minder calorieën bevatten en je dus minder snel een gewichtstoename krijgt.

Af en toe een vers fruitsapje kan geen kwaad, maar wanneer het een dagelijkse gewoonte wordt, kan het leiden tot gewichtstoename.

Conclusie

Vers fruitsap bevat evenveel calorieën als gesuikerde frisdrank. Een literatuurstudie toont aan dat het regelmatig drinken van verse fruitsap net zo goed kan leiden tot een stijging van het lichaamsgewicht. Daaruit afleiden dat light dranken dus gezonder zijn, zoals verondersteld wordt, is fout. Light dranken bevatten gewoon minder calorieën. Af en toe een verse fruitsap kan zeker geen kwaad, alle dagen een groot glas kan zorgen voor gewichtstoename.

Referenties

(2) Nguyen M, Jarvis SE, Chiavaroli L,et al. Consumption of 100% Fruit Juice and Body Weight in Children and Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. JAMA Pediatr. 2024 Jan 16.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief