Marleen Finoulst Verschenen op 06/05/2019

In het nieuws

Uit de nieuwe Eurobarometer, over de houding van Europeanen ten aanzien van vaccinaties, blijkt dat 34 % van de Belgen gelooft dat vaccins het afweersysteem verzwakken. Een fabel die ook in andere EU-landen hardnekkig overeind blijft.

Factcheck

Baby’s komen dagelijks met duizenden bacteriën en virussen in contact en daar reageert hun afweersysteem perfect op. Het beperkt aantal vaccins dat kleine kinderen krijgen, maakt aanspraak op minder dan 0,1% van hun immuunsysteem en zorgt nooit voor overbelasting of verzwakking ervan.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Eurobarometer peilde in opdracht van de Europese Commissie naar de houding van Europeanen tegenover vaccinaties (1). In maart 2019 werden 27.500 burgers uit de 28 EU-lidstaten, waaronder ook 1.041 Belgen, face-to-face bevraagd in hun moedertaal.

Gezonde baby’s krijgen via Kind en Gezin een hele rits vaccins aangeboden en veel ouders zijn bezorgd over de impact van deze prikjes op het natuurlijke afweersysteem van hun kind. Een misvatting die in stand gehouden wordt door de anti-vaccinatiebeweging en als een mantra herhaald wordt. Daarbij wordt vaak nog beweerd dat baby’s te veel vaccins zouden krijgen, waardoor hun natuurlijk afweersysteem (immuunsysteem) overbelast zou worden.

Bron

(1) http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/special/surveyky/2223

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Vaccins bestaan meestal uit onderdeeltjes van bacteriën of virussen, of soms uit geïnactiveerde virussen die de ziekte niet kunnen veroorzaken, maar het afweersysteem laten reageren door antistoffen te maken, zonder zelf de ziekte door te maken. Vaccinatie is dus voor het lichaam een soort eerste kennismaking met een bacterie of een virus. Het lichaam leert hoe er correct op te reageren zodat de bacteriën of virussen in kwestie de ziektes niet kunnen veroorzaken als je er later mee in contact komt.

Jonge baby’s komen dagelijks met duizenden bacteriën en virussen in contact, ook als de ruimte waarin ze vertoeven brandschoon is. Hun immuunsysteem reageert hier perfect op. De vaccins die baby’s krijgen, vormen slechts een druppeltje in een volle emmer. Zelfs als een kindje alle basisvaccins in één keer zou krijgen, zou dit slechts aanspraak maken op 0,1% van het hele immuunsysteem. Van overbelasting is dus helemaal geen sprake.

Bovendien wordt ieder vaccin zeer uitgebreid getest alvorens het op de markt komt.

Conclusie

Baby’s komen dagelijks met duizenden bacteriën en virussen in contact en daar reageert hun afweersysteem perfect op. Het beperkt aantal vaccins dat kleine kinderen krijgen, maakt aanspraak op minder dan 0,1% van hun immuunsysteem en zorgt nooit voor overbelasting of verzwakking ervan.

Referenties
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief