Marleen Finoulst Verschenen op 31/12/2020

In het nieuws

Mensen die het coronavaccin gekregen hebben, moeten een mondmasker blijven dragen, de afstandsregels respecteren en regelmatig de handen grondig wassen. Ze kunnen ook niet zomaar met vrienden of familie afspreken. Dat roept vragen op.

Factcheck

De coronavaccinatie wordt momenteel uitgerold in woonzorgcentra. De hoera-berichten kunnen de indruk wekken dat mondmaskers en social distancing niet langer nodig zijn voor wie gevaccineerd is. Dat is helaas niet meteen het geval. Je bescherming begint pas twee weken na je eerste dosis goed te werken, en stijgt nog wat na je tweede prik.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wie gevaccineerd is met een coronavaccin, kan toch nog covid-19 oplopen. Een 45-jarige verpleger uit de Amerikaanse stad San Diego is, nadat hij een coronavaccin gekregen had, toch nog ziek geworden (1).

De verpleger kreeg het Pfizer-vaccin, dat ook in België gebruikt wordt in de woonzorgcentra, op 18 december en had kortstondig last van een pijnlijke arm. Zes dagen later, na zijn werk op een covid-afdeling in een Amerikaans ziekenhuis, kreeg hij koorts, rillingen en spierpijn. Een coronatest wees uit dat hij covid-19 had. Experten zijn niet verbaasd: wie de eerste dosis van het coronavaccin krijgt, is niet meteen beschermd en moet de coronamaatregelen nauwgezet blijven volgen.

Bron

(1) https://abcnews.go.com/Health/nurse-tests-positive-covid-19-shortly-vaccinated/story?id=74947995

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Je bent niet meteen beschermd na de eerste prik van het Pfizer-BioNTech coronavaccin, waardoor je nog steeds risico loopt op covid-19. Daar zijn meerdere verklaringen voor:

 • Het duurt 10 tot 14 dagen na de eerste prik van het vaccin vooraleer je antistoffen ontwikkeld hebt die bescherming bieden. Dat bleek al uit de klinische studies.
 • Van het Pfizer-BioNTech vaccin heb je in principe twee dosissen nodig:
  • Pas twee weken na de eerste dosis ben je voor 92% beschermd (2).
  • Zeven dagen na de tweede dosis loopt je bescherming op tot 94-95%.
  • Dat betekent dat je vanaf twee weken na de eerste prik minder risico loopt op covid-19, maar dat risico is niet nul. In de eerste week na je eerste vaccinatie kan je dus nog de infectie oplopen. Maatregelen blijven daarom van belang!
 • Bij personen die gevaccineerd worden, wordt geen coronatest afgenomen.
  • Het is niet uitgesloten dat ze op het moment van de prik al besmet waren en gewoon covid-19 ontwikkelen.
  • Wanneer je besmet bent, duurt het immers enkele dagen vooraleer je symptomen ontwikkelt.

Conclusie

De coronavaccinatie wordt momenteel uitgerold in woonzorgcentra. De hoera-berichten kunnen de indruk wekken dat mondmaskers en social distancing niet langer nodig zijn voor wie gevaccineerd is. Dat is helaas niet meteen het geval. Je bescherming begint pas twee weken na je eerste dosis goed te werken, en stijgt nog wat na je tweede prik.

Referenties

(2) Pfizer BioNTech Covid Vaccine

Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties. Bekijk het dossier hier.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief