Marleen Finoulst Verschenen op 27/05/2020

In het nieuws

In België mogen geen mentholsigaretten meer verkocht worden. Ze zouden mee aan de basis liggen van de rookepidemie bij vrouwen eind vorig eeuw en mee de oorzaak zijn van de stijging van de het aantal longkankers bij vrouwen.

Factcheck

In de hele Europese Unie is de verkoop van mentholsigaretten eindelijk verboden. Deze sigaretten werden eind vorige eeuw verkocht als een zogenaamd ‘gezonder alternatief’ voor gewone sigaretten, maar ze zijn even schadelijk en verslavender. Mentholsigaretten waren vooral bij vrouwen in trek en zijn mee oorzaak van de toename van het aantal longkankers bij vrouwen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Al in 2014 besloot de Europese Unie om mentholsigaretten te verbieden. Er ging een overgangsperiode van liefst zes jaar aan vooraf, maar nu is het zover: het verbod gaat in heel de EU en dus ook in België in voege.

Menthol is een stof die de tabaksfabrikanten aan sigaretten toevoegen om de mond en keel te verdoven, en zo de onaangename smaak en geur van tabaksrook te maskeren. Het geeft ook een ‘fris’ gevoel. Om die redenen zijn mentholsigaretten de perfecte opstap voor jongeren om te beginnen roken. Bovendien zijn deze sigaretten bijzonder populair bij vrouwen. Samen met de light-sigaretten liggen ze aan de basis van de rookepidemie van eind vorige eeuw bij vrouwen. Nu, dertig à veertig jaar later, zien we de gevolgen: een grote stijging van het aantal longkankers bij vrouwen (1).

Bij Volksgezondheid is men heel tevreden dat deze nieuwe maatregel nu kracht van wet heeft, na de invoering van de neutrale verpakkingen voor sigaretten en roltabak en het rookverbod in aanwezigheid van jongeren in de wagen van eind vorig jaar. In de komende weken zal worden nagegaan of het verkoopverbod gerespecteerd wordt.

Bron

(1) https://www.health.belgium.be/nl/news/belgie-mogen-geen-mentholsigaretten-meer-verkocht-worden

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Menthol is een component van pepermunt, maar kan ook kunstmatig geproduceerd worden in een lab. Het zorgt voor een verkoelende sensatie in de keel tijdens inhalatie, waardoor de sigaretten zachter en minder schadelijk lijken. Dat klopt niet: ze zijn even schadelijk als gewone sigaretten, al werd via reclame soms gesuggereerd dat ze minder ongezond zouden zijn.

In de voorbije decennia is heel wat onderzoek verricht naar het gebruik van mentholsigaretten (2). Dat heeft aangetoond dat:

  • vooral jongeren en vrouwen mentholsigaretten roken;
  • deze sigaretten vaak de eerste stap zijn in een rookverslaving;
  • je er moeilijker vanaf geraakt (meer stoppogingen) dan van gewone sigaretten.

In de Verenigde Staten steeg de verkoop van mentholsigaretten zelfs tussen 2011 en 2015, terwijl de verkoop van klassieke sigaretten daalde. In 2018 bedroeg het aandeel mentholsigaretten 36% van de totale sigarettenverkoop in de VS (2).

Conclusie

In de hele Europese Unie is de verkoop van mentholsigaretten eindelijk verboden. Deze sigaretten werden eind vorige eeuw verkocht als een zogenaamd ‘gezonder alternatief’ voor gewone sigaretten, maar ze zijn even schadelijk en verslavender. Mentholsigaretten waren vooral bij vrouwen in trek en zijn mee oorzaak van de toename van het aantal longkankers bij vrouwen.

Referenties

(2) https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/tobacco_industry/menthol-cigarettes/index.html

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief