Marleen Finoulst Verschenen op 13/06/2018

In het nieuws

Her en der duiken advertenties op voor Kijimea, voorgesteld als een nieuw effectief middel tegen een prikkelbare darm. Het is een probioticum dat als supplement te koop is in de apotheek.

Factcheck

De helft van de bevolking heeft al eens last van darmklachten, zoals buikpijn, diarree of winderigheid. Een eenvoudige remedie hiertegen bestaat niet. Probiotica (capsules met goede darmbacteriën) zouden soms een gunstig effect hebben, maar daarvoor bestaat geen overtuigend bewijs. Je kunt deze middelen uittesten, want ze zijn niet schadelijk, maar verwacht geen wonderen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Darmklachten, zoals diarree, buikpijn of winderigheid, komen zeer vaak voor. De helft van de bevolking heeft er in min of meerdere mate last van. Het geheel aan klachten wordt aangeduid als het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Dieetmaatregelen en geneesmiddelen hebben een wisselend effect.

Deze week kopten diverse krantenadvertenties over een doorbraak in het darmonderzoek, waarbij het probioticum Kijemea naar voor geschoven wordt als een nieuwe effectieve oplossing voor een prikkelbare darm (1). Probiotica zijn ‘goede darmbacteriën’ die, toegediend via capsules of zuivelproducten, de balans in de darmflora (het geheel aan bacteriën in de darm, tegenwoordig ook microbioom genoemd) zouden kunnen herstellen. Dat is althans de theorie. Het probioticum waar volop voor geadverteerd wordt, bevat de bacteriestam B. bifidum MIMBb75. Deze bacterie zou volgens de producent de beschadigde darmwand herstellen die, ook volgens de producent, de oorzaak is van het prikkelbaredarmsyndroom. Een gecontroleerde klinische studie (1) toont inderdaad aan dat behandeling met Kijimea milde tot matige darmklachten duidelijk verbetert in vergelijking met placebo en de levenskwaliteit ten goede komt. Het ging echter om een gesponsord onderzoek bij een kleine groep patiënten (122) na 4 weken behandeling.

Bron

(1) Guglielmetti S, Mora D, Gschwender M, Popp K. Randomised clinical trial: Bifidobacterium bifidum MIMBb75 significantly alleviates irritable bowel syndrome and improves quality of life--a double-blind, placebo-controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2011 May;33(10):1123-32.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit probioticum is niet nieuw, maar sinds oktober 2016 in België verkrijgbaar. Er werden enkele studies mee gedaan en de studie waarnaar verwezen wordt, dateert van 2011. De resultaten van dit placebogecontroleerde onderzoek lijken gunstig, maar de bewijskracht is niet overtuigend (kleine groep proefpersonen, gesponsorde studie).

Studies met probiotica zijn moeilijk te interpreteren. Iedereen heeft een verschillende darmflora en reageert anders op probiotica: soms verminderen de klachten, soms niet. Uitspraken doen over de effecten van deze middelen is dan ook zeer moeilijk. Van een grote doorbraak is geen sprake, evenmin van een oplossing voor het prikkelbaredarmsyndroom. Het is bovendien niet bewezen dat dergelijke darmklachten veroorzaakt zouden worden door schade aan de darmwand. In werkelijkheid is de oorzaak veel complexer en nog grotendeels onbekend.

De Nederlandse Maag Lever Darm Stichting (https://www.mlds.nl/), een onafhankelijke stichting die opkomt voor personen met darmziekten, stelt op haar website dat de werking van Kijimea onvoldoende onderbouwd is (2).

Conclusie

De helft van de bevolking heeft al eens last van darmklachten, zoals buikpijn, diarree of winderigheid. Een eenvoudige remedie hiertegen bestaat niet. Probiotica (capsules met goede darmbacteriën) zouden soms een gunstig effect hebben, maar daarvoor bestaat geen overtuigend bewijs. Je kunt deze middelen uittesten, want ze zijn niet schadelijk, maar verwacht geen wonderen.

Referenties

(2) https://www.mlds.nl/werken-probiotica-voor-je-darmen-kijimea/

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief