Cebam Verschenen op 25/05/2018

In het nieuws

In de Verenigde Staten waarschuwt de overheid voor het gebruik van pillen die de huid zouden beschermen tegen de zon: frauduleus en schadelijk, zo klinkt het. Ook bij ons worden dergelijke supplementen verkocht.

Factcheck

In België neemt het aantal gevallen van huidkanker alarmerend toe. Onbeschermde blootstelling aan fel zonlicht is de belangrijkste oorzaak. Supplementen die beweren te beschermen tegen zonnebrand werken amper, waardoor je nog steeds zonnecrème nodig hebt. Het heeft dan ook weinig zin om dergelijke (dure) pillen te kopen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het FDA, dat is het agentschap van de Verenigde Staten dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel en geneesmiddelen in brede zin controleert, waarschuwt burgers om geen pillen te kopen die zouden beschermen tegen zonnebrand (1). Volgens de organisatie is die boodschap leugenachtig en frauduleus en daarvoor tikte ze de fabrikanten al meermaals op de vingers. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankers in de Verenigde Staten.

Pillen die de huid zouden beschermen tegen de zon worden ook bij ons verkocht, vaak in cosmeticawinkels en supermarkten, maar ook in apotheken en webshops. Het zijn geen geneesmiddelen, maar voedingssupplementen, met slogans als ‘beschermt tegen de zon’, ‘neutraliseert vrije radicalen’, ‘herstelt beschadigd DNA’, … Doorgaans bevatten deze supplementen carotenen, dit zijn natuurlijke kleurstoffen die veel groenten en fruit een kleur geven. Wortels hebben er bijvoorbeeld hun oranje kleur aan te danken. Carotenen beschermen lichtjes tegen uv-stralen, maar ruim onvoldoende om je huid voor huidkanker te behoeden. Bovendien mag je ze niet te hoog doseren, anders worden ze toxisch.

Bron

(1) https://www.acsh.org/news/2018/05/23/sun-protection-pills-are-fraudulent-and-harmful-fda-warns-13005

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De fabrikanten van zonnebrandsupplementen dekken zich in tegen klachten door op de bijsluiter te vermelden dat je deze pillen steeds moet combineren met zonnebrandcrème. Met andere woorden: ze werken ruim onvoldoende. Waarom zou je er dan geld aan besteden?
België kampt, zoals veel andere westerse landen, met een huidkankerprobleem. Volgens de Belgische voorzitter van Euromelanoma, dokter Thomas Maselis, komen er alleen in ons land jaarlijks 37.000 huidkankerpatiënten bij. Dat is een stijging van 5 tot 9% per jaar.
Huidkanker is ook een van de meest vermijdbare kankers. Omdat je huidkanker kunt zien, kun je het vroeg ontdekken. De grootste risicofactor, blootstelling aan uv-stralen, kun je verminderen door je zongedrag aan te passen. Dit zijn de aanbevolen maatregelen:

  • Draag beschermende kledij.
  • Vermijd direct zonlicht tussen 11.00u en 15.00u op warme dagen (wanneer de uv-straling het maximum bereikt).
  • Zoek de schaduw op.
  • Breng regelmatig zonnecrème aan.

Conclusie

In België neemt het aantal gevallen van huidkanker alarmerend toe. Onbeschermde blootstelling aan fel zonlicht is de belangrijkste oorzaak. Supplementen die beweren te beschermen tegen zonnebrand werken amper, waardoor je nog steeds zonnecrème nodig hebt. Het heeft dan ook weinig zin om dergelijke (dure) pillen te kopen.

Referenties

Correcte informatie over huidkanker en hoe je je best beschermt, vind je hier: https://www.euromelanoma.org/belgie

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief