Patrick Mullie Verschenen op 23/07/2021

Bewering

‘Ear seeding’ bestaat al 4.000 jaar en het zou werken tegen stress, rugpijn en vele andere gezondheidsproblemen. Het zou een van de meest succesrijke wellnessbehandelingen zijn, goed tegen alle moderne kwalen. Klopt dit?

Factcheck

‘Ear seeding’ is een vorm van acupunctuur waarbij zaden van een plant op specifieke plaatsen in de oren aangebracht worden. Aanhangers van deze methode beweren angsten, depressies, en nog vele andere gezondheidsklachten met succes te behandelen. Voor de meeste aandoeningen ontbreken wetenschappelijke studies of zijn deze studies van lage kwaliteit.

Lees verder »

Waar komt deze bewering vandaan?

‘Ear seeding’ is een vorm van acupunctuur, meer bepaald auriculotherapie of ooracupunctuur. Het is een vorm van traditionele Chinese behandelwijze van gezondheidsklachten. Bij ‘ear seeding’ worden zeer kleine bolletjes op specifieke punten in de oren geplaatst, wat de gezondheid zou stimuleren. Aanhangers van deze methode gaan er van uit dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met de oren. In tegenstelling tot acupunctuur worden er geen naalden gebruikt, maar wel zaden die ‘vaccaria seeds’ of koekruid heten. Het zaadje wordt op een klevertje geplakt en in het oor aangebracht.

Literatuurstudie

Chinese onderzoekers verbonden aan een acupunctuurinstituut onderzochten in een literatuurstudie de effecten van ooracupunctuur bij slaapproblemen (1). Ze vonden in totaal 15 studies die enerzijds een positief effect aantoonden van deze methode, maar anderzijds ook dat de geselecteerde studies van zeer lage kwaliteit waren. Zwakke onderzoeksopzet, weinig deelnemers en selectief publiceren van positieve resultaten waren de belangrijkste zwakheden.

Bron

1.Lan Y, Wu X, Tan HJ, Wu N, Xing JJ, Wu FS, Zhang LX, Liang FR. Auricular acupuncture with seed or pellet attachments for primary insomnia: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2015 Apr 2;15:103.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Alternatieve behandelingen kennen een zeker succes, dikwijls gestimuleerd door het exotisch karakter van de behandeling. Zo wordt ‘ear seeding’ aangeraden als behandelmethode van langdurige pijn, depressie, angst, onvruchtbaarheid en migraine. Kortom, allemaal klachten waar de moderne geneeskunde soms geen pasklare en snelle oplossing voor heeft. Het is echter duidelijk dat voor de meeste aandoeningen de wetenschappelijke ondersteuning ontbreekt of van lage kwaliteit is.

Een groot probleem bij acupunctuur in het algemeen is dat de uitgevoerde studies niet blind uitgevoerd worden. Zowel de deelnemer als de onderzoeker weten wie de behandeling krijgt, wat het gedrag van beiden kan beïnvloeden. Het nodige materiaal voor ‘ear seeding’ kan eenvoudig aangekocht worden via het internet, maar therapeuten raden om onduidelijke redenen af om deze bolletjes zelf in de oren te plaatsen.

Conclusie

‘Ear seeding’ is een vorm van acupunctuur waarbij zaden van een plant op specifieke plaatsen in de oren aangebracht worden. Aanhangers van deze methode beweren angsten, depressies, en nog vele andere gezondheidsklachten met succes te behandelen. Voor de meeste aandoeningen ontbreken wetenschappelijke studies of zijn deze studies van lage kwaliteit.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief