Patrick Mullie Verschenen op 16/03/2020

In het nieuws

Eieren krijgen al jaren veel kritiek omdat ze door hun hoge cholesterolgehalte het risico op hartproblemen zouden verhogen. Uit een nieuw grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er helemaal geen verband is.

Factcheck

Onderzoek toont duidelijk aan dat eieren het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen. Voor gezonde personen zijn er geen redenen om zich te houden aan de aanbeveling om wekelijks maximum drie eieren te eten. Zolang je een gezond voedingspatroon hebt, mag je dagelijks eieren eten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gingen het verband na tussen eieren eten en het voorkomen van hart- en vaatziekten (1). Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed brachten ze in verband met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Deze lijn werd in het verleden doorgetrokken naar voedingsmiddelen: veel cholesterol in de voeding zou ook risicovol zijn.

Om op deze onderzoeksvraag een antwoord te vinden, keken de onderzoekers naar de voedingsgegevens van drie grote Amerikaanse cohortstudies en voerden ze nadien nog een literatuurstudie uit.

In die drie studies waren er 14.806 slachtoffers van hart- en vaatziekten op 215.618 deelnemers. De personen die één of meerdere ei(eren) per dag aten, hadden geen hoger risico op hart- en vaatziekte dan de personen die minder dan één ei per maand aten.

De literatuuranalyse op 28 studies met in totaal 1.720.108 deelnemers kwam tot dezelfde besluiten, behalve voor een Chinese studie: de deelnemers die regelmatig eieren aten, hadden minder hart- en vaatziekten. Dit komt waarschijnlijk omdat ze door het eten van eieren in het algemeen beter gevoed waren.

De onderzoekers besluiten dat er duidelijk geen relatie is tussen eieren en hart- en vaatziekten.

Bron

(1) Drouin-Chartier JP, Chen S, Li Y, Schwab AL, et al. Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. BMJ. 2020 Mar 4;368:m513.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een ei weegt ongeveer 60 gram en bevat 200 mg voedingscholesterol. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om maximum 300 mg per dag te eten (2). De raad plaatst hierbij zelf een kanttekening: bij slechts twintig procent van de bevolking zou het cholesterolgehalte in het bloed gevoelig stijgen na het innemen van voedingscholesterol.

Een aantal internationale expertencomités geven zelfs geen voedingsaanbevelingen meer voor voedingscholesterol. De reden is eenvoudig: ons lichaam kan het niet allemaal in het bloed opnemen, een deel ervan verdwijnt in de stoelgang.

Het onderzoek naar eieren en gezondheid toont duidelijk aan hoe slecht het gesteld is met het wetenschappelijk voedingsonderzoek, dat vooral steunt op waarnemende studies. Een week geleden nog toonde “een studie” aan dat één ei om de drie dagen het risico op een beroerte met 25% doet stijgen (3). Een ander onderzoek toonde aan dat je sneller dood gaat van eieren (4). 

De nieuwe studie spreekt beide resultaten duidelijk tegen (1). Dergelijke tegenstrijdige berichtgevingen ondermijnen de geloofwaardigheid van het wetenschappelijk voedingsonderzoek, net als de geloofwaardigheid van de berichtgeving over voeding in de pers. Het schept enorme verwarringen bij het publiek, dat uiteindelijk niet meer weet wat nu nog te geloven.

Eieren hebben onterecht een negatief imago. Dit komt vooral door het feit dat ze voedingscholesterol bevatten (5). Voor gezonde personen zijn er geen redenen om de aanbeveling om maximum drie eieren per week te eten te handhaven. Als onderdeel van een gezond voedingspatroon kunnen zij dagelijks eieren eten zonder hun risico op hart- en vaatziekten te verhogen. Eieren bevatten trouwens zeer weinig verzadigde vetzuren. 

Bovendien zal een verbod om eieren te eten de consumptie van andere voedingsmiddelen doen stijgen. Sommige kaassoorten bijvoorbeeld bevatten veel zout en verzadigde vetzuren en chocopasta bevat bietsuiker en verzadigde vetten. Het is dus helemaal niet zeker of deze voedingsmiddelen gezonder zijn dan eieren.

Conclusie

Onderzoek toont duidelijk aan dat eieren het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen. Voor gezonde personen zijn er geen redenen om zich te houden aan de aanbeveling om wekelijks maximum drie eieren te eten. Zolang je een gezond voedingspatroon hebt, mag je dagelijks eieren eten.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief