Verschenen op 14/02/2018


In deze blog schrijft Jack Leahy, communicatie- en PR-verantwoordelijke bij Cochrane UK, over zijn persoonlijke ervaringen met yoga en het laatste bewijs van Cochrane over yoga bij lagerugpijn.

Yoga is een hype, maar ik geniet ervan en de wetenschappelijke basis voor de heilzame effecten van yoga groeit. Het knijpt geen toxines uit je lijf (daar zorgen je lever en nieren wel voor), maar laten we het wetenschappelijke bewijs bestuderen over yoga voor chronische niet-specifieke lagerugpijn (algemene rugpijn voor de meeste mensen).

Wat zegt de wetenschap over yoga en rugpijn?

Lagerugpijn

Een nieuw literatuuroverzicht van Cochrane besloot dat yoga lagerugpijn kan verminderen na 3 tot 4 maanden, vergeleken met geen lichaamsbeweging. De pijnvermindering was echter te klein om echt betekenisvol te zijn voor de patiënt.
De onderzoekers stelden ook vast dat yoga waarschijnlijk het risico op ergere rugklachten vergroot, vergeleken met geen lichaamsbeweging. Dit lijkt me logisch: wanneer je enige vorm van lichaamsbeweging doet, verhoog je het risico op kwetsuren.
Het was onduidelijk of yoga een voordeel bood in vergelijking met andere vormen van lichaamsbeweging, of een toegevoegde waarde was in combinatie met andere lichaamsbeweging.

Beweeglijkheid

De onderzoekers evalueerden of yoga de beweeglijkheid van de rug ten goede kwam, m.a.w., of yoga de beperkende impact van lagerugpijn op de dagelijkse bezigheden verminderde. Er werd aan deelnemers van de studies gevraagd om de Roland-Morris Invaliditeitsvragenlijst in te vullen: Hielp yoga om vlotter te wandelen? Verbeterde het de slaapkwaliteit? Hielp het de mensen hun sokken aan te trekken ’s ochtends? Vooral die laatste vraag illustreert hoe beperkend lagerugpijn kan zijn: jezelf aankleden kan dan een hele strijd worden.
De onderzoekers stelden vast dat yoga, in een één jaar durende studie, de beweeglijkheid kon verbeteren in vergelijking met geen lichaamsbeweging. Verder was het onduidelijk of yoga een betere impact had op beweeglijkheid dan andere vormen van lichaamsbeweging, en of yoga een toegevoegde waarde had in combinatie met andere vormen van beweging.

Hoe betrouwbaar is het bewijs?

Het opzet van de studies over deze onderwerpen maakt het bewijs van enig effect op rugpijn en beweeglijkheid onzeker. De meeste studies waren namelijk niet geblindeerd. Dat wil zeggen dat zowel de deelnemers (de yogi’s) als de zorgverleners (de yoga-instructeurs) zich ervan bewust waren wie er yoga deed en wie niet. Dat is nogal vanzelfsprekend, maar het laat ruimte voor een onderbewuste vorm van vertekening (bias) bij de rapportage van de deelnemers over hun rugpijn en beweeglijkheid.
Om de betrouwbaarheid van het wetenschappelijk bewijs te vergroten, roepen de onderzoekers op tot meer en beter opgezet onderzoek om yoga te vergelijken met geen lichaamsbeweging. Ze hopen ook op meer studies die andere belangrijke uitkomsten onderzoeken, zoals depressie en levenskwaliteit.

Wat is mijn ervaring?

Ik heb nooit officieel de diagnose ‘chronische lagerugpijn’ gekregen, maar na een dag bureauwerk heb ik soms last van een pijnlijke rug en schouders. Na een yogasessie voel ik me beter. Wat ik uit dit overzicht van Cochrane onthoud, is dat lichaamsbeweging kan helpen tegen chronische lagerugpijn. Yoga is een vorm van lichaamsbeweging en kan rugpijn verminderen, maar het is onduidelijk of yoga beter is dan andere vormen van beweging.
Ik beoefen yoga omdat het de enige vorm van lichaamsbeweging is die ik al een tijdje vol weet te houden. Yoga krijgt me elke week zover om bezweet het Nirvana te bereiken. Namaste.


Referentie:

Wieland LS, Skoetz N, Pilkington K, Vempati R, D’Adamo CR, Berman BM. Yoga treatment for chronic non-specific low back pain. Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 1. Art. No.: CD010671. DOI: 10.1002/14651858.CD010671.pub2.

Jack Leahy, Cochrane UK
Deze blog verscheen oorspronkelijk op Evidently Cochrane op 3 februari 2017.

Vertaling: Bert Avau, Cochrane België

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief