Wat is het?
Een chronische middenoorontsteking is een aanslepende infectie van het middenoor die langer dan twee maanden aanhoudt. De infectie lijkt soms genezen en flakkert dan weer op. Het kan leiden tot een blijvend letsel.
Een chronische middenoorontsteking veroorzaakt een geel- of groenachtige afscheiding uit het oor als gevolg van een blijvende doorboring van het trommelvlies. Een ernstige en schadelijke vorm is ‘cholesteatoom’, een ophoping van verhoornde huidcellen en vuil in de gehoorgang. De verhoornde huidcellen kunnen doorgroeien tot in het middenoor en zelfs tot in het bot.
De bacteriën die chronische middenoorontsteking veroorzaken zijn anders dan bij acute middenoorontsteking. Vaak komen meerdere soorten tegelijkertijd voor.
Hoe kun je het herkennen?
Als er af en toe of voortdurend vuile, etterige, soms afgewisseld met heldere of slijmachtige afscheiding uit je oor lekt, kun je een chronische middenoorontsteking hebben.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Aan de hand van je verhaal en een onderzoek van je uitwendige gehoorgang en trommelvlies, kan je arts de diagnose stellen. Met een staafje kan hij wat oorafscheiding afnemen voor verder onderzoek naar de oorzakelijke bacteriën.
Wat kun je zelf doen?
Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts. De etter kan je opvangen met watten die je zo nodig regelmatig ververst. Ga niet zelf aan de slag met druppels of antibiotica.
Wat kan je arts doen?
De arts kan je oor spoelen, drogen en een behandeling met oordruppels opstarten.
Verwarm eerst het flesje met oordruppels in je handpalm vooraleer je de oordruppels in je gehoorgang inbrengt. Dit voorkomt duizeligheid door de koude. Na inbrengen van de oordruppels in het oor is het belangrijk om gedurende 5 minuten met het oor naar boven te liggen, zodat de druppels er niet onmiddellijk weer uitlopen.
Eens de oorzakelijke bacteriën gekend zijn, kan de behandeling zo nodig aangepast worden.
Alleen bij een bovenste luchtweginfectie of bij overvloedige oorafscheiding (oorloop) worden antibiotica voorgeschreven.
Na 10 dagen behandeling moet je op controle bij je arts. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling aangepast worden. Als het oor na 10 dagen behandeling blijft lopen, is een doorverwijzing naar een neus-keel-oorarts aangewezen.
Bij volgende klachten zal je huisarts je zeker doorverwijzen naar een neus-keel-oorarts:
- verslechtering van de algemene toestand, intensieve oorpijn of hoofdpijn,
- verlamming van het aangezicht,
- duizeligheid/draainissen,
- oorloop langer dan 4 weken,
- een gaatje in het trommelvlies dat niet sluit na 3 maanden,
- als je arts een cholesteatoom vaststelt.
Bron