gezondheid en wetenschap

De menstruatie uitstellen

Waarover gaat het?

Soms is het voor vrouwen wenselijk om het tijdstip van de menstruatie uit te stellen of om een menstruatie volledig over te slaan, bv. tijdens een reis of een belangrijke gebeurtenis zoals een huwelijk. Dat is mogelijk met medicatie die het hormoon ‘progesteron’ of een afgeleide ervan bevat.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

Neem je geen anticonceptiepil, dan krijg je progestageentabletten met norethisteron en lynestrenol voorgeschreven. Norethisteron wordt gestart 3 dagen voor het verwachte begin van de menstruatie. Je kunt het innemen zolang je de menstruatie wil uitstellen, met een maximum van 14 dagen. Bij langere inname is er kans op doorbraakbloedingen. Twee tot drie dagen na het stoppen van de tabletten volgt een normale menstruatie. Lynestrenol wordt gestart 4-5 dagen voor het verwachte begin van de menstruatie, en kun je gedurende een langere periode innemen. Bij doorbraakbloedingen kun je de dosis iets verhogen.
Neem je wel de anticonceptiepil, dan kun je die ook gebruiken om de menstruaties uit te stellen. Ze bevat immers al progestageen. De minipil is te licht. Daarom moet je progestageentabletten met norethisteron en lynestrenol bijnemen, zonder de minipil te stoppen. Je kunt natuurlijk ook tijdelijk overschakelen op een andere pil. Zo kun je opteren voor een monofasische, sequentiële, bifasische of trifasische combinatiepil.
De monofasische pil kun je gewoon verder innemen zolang je de menstruaties wilt uitstellen, bv. 2 volledige strips na elkaar, gevolgd door een pilvrije periode van 7 dagen waarin de menstruatie optreedt. Let op, want bij sommige pilmerken moet je tijdens de tabletvrije periode een neppilletje (placebo) innemen om zeker te zijn van een correcte inname. Deze neppillen mag je uiteraard weglaten als je een nieuwe strip opstart.
Bij sequentiële, bifasische en trifasische combinatiepillen verandert de dosis ‘hormoon’ volgens het tijdstip van de cyclus. Daardoor zijn enkel de laatste 10 tabletten geschikt om door te nemen als je de menstruatie wilt uitstellen.
Als je nog vragen of twijfels hebt, contacteer dan je arts.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
http://www.seksualiteit.be/anticonceptie/specifieke-situaties/anticonceptie-op-reis
https://www.thuisarts.nl/menstruatie-uitstellen/ik-wil-mijn-menstruatie-uitstellen


Verschenen op 09/03/2017

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief