gezondheid en wetenschap

Een vreemd voorwerp in de neus

Wat is het?

Een vreemd voorwerp is een voorwerp dat van buitenaf in de neus is ingebracht en er niet thuishoort. Dit gebeurt vaak bij kinderen. Typische voorbeelden zijn parels, knikkers, plastic onderdelen van speelgoed, muntstukken, erwten, noten, stukjes rubber, piepschuim of papier. Voorwerpen die water absorberen kunnen opzwellen. Dat kan de slijmvliezen irriteren en doen zwellen waardoor het voorwerp nog vaster komt te zitten.

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks krijgt elke huisarts minstens een keer een kind over de vloer bij wie een vreemd voorwerp vastzit in de neus.

Hoe kun je het herkennen?

Doorgaans is het vrij duidelijk, en zie je het voorwerp zitten. Soms wordt het pas laattijdig ontdekt naar aanleiding van een continu dichtzittend neusgat. Soms merk je het aan de stinkende etterige afscheiding uit de neus.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Ziet de arts het voorwerp niet meteen zitten, dan zal hij in de neus kijken met een lampje en een neusspeculum. Een neusspeculum is een instrument waarmee de arts de neus kan opensperren en zo beter zien of er iets inzit.

Wat kun je zelf doen?

Probeer de 'parents kiss' toe te passen: plaats je mond op de mond van het kind, duw het vrije neusgat dicht en blaas kort en krachtig in de mond van het kind. De luchtstroom kan het vastzittende voorwerp doen loskomen. Dit lukt in ongeveer 80% van de gevallen.
Krijg je het voorwerp niet eenvoudig verwijderd, contacteer dan je arts. Let op dat je het voorwerp niet dieper in de neus duwt. Zo kun je het slijmvlies beschadigen en kan het voorwerp in de keel terechtkomen en de luchtpijp afsluiten, wat levensgevaarlijk kan zijn.

Wat kan je arts doen?

Als het je niet gelukt is om het voorwerp te verwijderen, kan de arts met neusdruppels de neusslijmvliezen doen ontzwellen, de neusholte wat verdoven en het vreemd voorwerp met een tangetje, sonde of zuigapparaatje trachten te verwijderen. Lukt ook dit niet, dan kan het soms nodig zijn om het kind kortstondig te verdoven. In dat geval word je verwezen naar een neus-, keel- en oorarts.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be


Verschenen op 02/11/2015

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief