gezondheid en wetenschap

Vreemd voorwerp in de gehoorgang

Wat is het?

Een vreemd voorwerp in de gehoorgang is een voorwerp dat er normaal niet thuishoort. Vooral bij kinderen komt het nogal eens voor. Vaak gaat het om kraaltjes, erwten, pitten of iets gelijkaardigs. Als het bij volwassenen voorvalt, dan gaat het meestal om een insect of een achtergebleven stuk van een wattenstaafje.

Hoe kun je het herkennen?

Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je meestal zitten, en kan ook best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je hebt oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies, of je hoort een hinderlijk gezoem in geval van een insect in je oor. Soms is de huid van de gehoorgang beschadigd.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Je arts kijkt met een otoscoop (medisch instrument om de gehoorgang te inspecteren) in beide oren om na te gaan over welk vreemd voorwerp het gaat en waar het zich bevindt.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal zaken die je thuis eventueel al kunt proberen. Je kunt een insect trachten te verwijderen door voorzichtig lauw water in de gehoorgang te spuiten. Om de onaangename sensatie van een levend insect in de gehoorgang te laten ophouden, kun je bij wijze van eerste hulp keukenolie of verdunde alcohol in de gehoorgang indruppelen. Doe dit zeker niet wanneer je een gaatje in het trommelvlies of buisjes hebt. Gebruik ook geen pincet. Het risico bestaat dat je het voorwerp dieper in de gehoorgang duwt.

Wat kan je arts doen?

Een vreemd voorwerp in het oor moet altijd verwijderd worden. De arts kan kleine voorwerpen weghalen met een kleine tang, pincet, dun staafje of zuigtoestel. Voor grotere voorwerpen is een oorsonde met gehoekte tip nodig. Deze wordt tot achter het voorwerp geschoven, om het zo naar buiten te trekken.
Een vreemd voorwerp naast het (intact) trommelvlies wordt verwijderd door de gehoorgang te spoelen met water op lichaamstemperatuur. Als dat niet lukt of te pijnlijk is, stuurt de arts je door naar de neus-keel-oorarts (NKO). Hij zal het vreemd voorwerp uit de gehoorgang verwijderen met speciale instrumenten en indien gewenst onder lokale of (voor kinderen soms) algemene verdoving.
Na het weghalen is de huid van de gehoorgang vaak geïrriteerd of gekwetst. Dat geneest meestal spontaan. Oordruppels met cortisone en een antibioticum zijn aangewezen bij infectie. Na 1 week zal je op controle moeten komen om te kijken of de huid mooi genezen is. Tot dan mag er geen water in de gehoorgang komen.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
https://www.cm.be/skoebidoe/site/gezondheid/voorwerp-in-neus-of-oor.jsp


Verschenen op 26/02/2016

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief