gezondheid en wetenschap

Keel- en amandelontsteking bij kinderen

Wat is het?

Een keelontsteking (faryngitis) gaat soms gepaard met een ontsteking van de amandelen (tonsillitis). De belangrijkste symptomen zijn koorts en keelpijn, maar soms treden ook neussymptomen, oorpijn, hoesten of huiduitslag op. Bij kinderen wordt een keelonsteking meestal veroorzaakt door een virus, zeker wanneer naast de keelklachten andere symptomen voorkomen.

Hoe vaak komt het voor?

Het is een heel vaak voorkomende aandoening. De boosdoener is meestal een virus (een adenovirus). Klierkoorts is eveneens een vorm van virale keelontsteking. Bij kinderen jonger dan 3 jaar is een door bacteriën veroorzaakte keelontsteking zeldzaam.

Hoe kun je het herkennen?

Je kind klaagt plots van keelpijn en een algemeen ziektegevoel. Het kan zijn dat het minder eet of hangerig is.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts zal luisteren naar de klachten en het hart en de longen beluisteren. Hij zal neus, keel en oren onderzoeken en de halsklieren betasten. Zijn er op basis van dit klinisch onderzoek argumenten om aan een bacteriële infectie te denken, dan kan hij nog bijkomend onderzoek doen, zoals een keeluitstrijkje. Met een wattenstaafje neemt hij dan een staaltje uit de keel en stuurt dat naar het labo voor analyse. Op die manier kan de oorzaak van de infectie worden achterhaald.

Wat kun je zelf doen?

Heeft je kind een keelontsteking, dan hou je het best thuis. Een keelontsteking is doorgaans besmettelijk. Tegen de pijn en de algemene ziektesymptomen is paracetamol de eerste keuze. Een alternatief is ibuprofen of naproxen, maar deze geneesmiddelen geven vaker bijwerkingen.

Wat kan je arts doen?

Meestal schrijft de arts iets voor tegen de pijn en de koorts. Antibiotica zijn zelden nuttig. Worden er toch antibiotica gegeven, dan gaat de voorkeur naar penicilline. In geval van penicillineallergie wordt een ander antibioticum gekozen.

Meer weten?

http://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/keelpijn/

Bronnen

www.ebmpracticenet.be


Verschenen op 17/04/2015

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief