gezondheid en wetenschap

Ontsteking van de iris (iritis)

Wat is het?

Iritis is een ontsteking van de iris of het regenboogvlies van het oog. Soms is tegelijkertijd ook het ophangingssysteem van de ooglens ontstoken (gecombineerde irisontsteking of iridocyclitis).
In ongeveer de helft van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Als je de ziekte eenmaal doormaakt, is de kans groot dat ze ooit nog terugkeert.
Onbehandeld kan de achterzijde van de iris met de lens verkleven, waardoor de pupil kan vervormen en glaucoom (verhoging van de oogdruk) kan ontstaan. Cataract (vertroebeling van de lens) treedt op bij chronische irisontsteking en na langdurige cortisonetherapie.

Hoe vaak komt het voor?

Irisontsteking is de meest frequente ontsteking in het oog, en komt relatief vaak voor bij mensen met reumatologische aandoeningen, infecties en andere ontstekingsziekten zoals onder meer:
- spondylitis ankylosans (ziekte van Bechterew),
- sarcoïdose,
- ziekte van Crohn,
- juveniele chronische artritis,
- infecties zoals salmonella, chlamydia, hiv,
- syndroom van Behçet,
- sinusitis,
- tandwortelinfectie,
- diabetes (suikerziekte).
Irisontsteking met tegelijkertijd ontsteking van het ophangingssysteem van de lens is daarentegen vrij zeldzaam en treft jaarlijks slechts 12 op 100 000 mensen, vooral jongvolwassenen. Bij kinderen, mensen van middelbare leeftijd en bij ouderen is het zeldzamer.

Hoe kun je het herkennen?

Je oog is rood, pijnlijk en traant. Je bent lichtschuw, je verdraagt dus moeilijk licht. Je hebt de neiging om je oog dicht te knijpen. Je zicht kan verminderd zijn. De gecombineerde irisontsteking komt meestal voor in 1 oog, maar kan van oog wisselen wanneer ze terugkeert. In geval van een onderliggende ziekte kun je klachten hebben aan beide ogen. De pupil van het aangetaste oog is kleiner dan die van het andere oog.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts bevraagt je klachten en gaat na of er symptomen zijn van andere mogelijk gerelateerde ziekten. Hij onderzoekt je oog om de diagnose te bevestigen.

Wat kun je zelf doen?

Als je dit al eens hebt doorgemaakt en de symptomen herkent, dan kun je zelf al met oogdruppels beginnen. Het blijft echter belangrijk om zo snel mogelijk, en zeker binnen 24 uur, een oogarts te raadplegen. Laat je ogen geregeld ook nazien door de oogarts.

Wat kan je arts doen?

Een irisontsteking moet met spoed door een oogarts worden onderzocht. Hij zal je oog grondig inspecteren met een spleetlamp met oogmicroscoop. Soms gebeurt ook een bloedafname of radiografie om andere ziekten uit te sluiten. De behandeling bestaat uit cortisoneoogdruppels en -zalf die je gedurende minstens een week moet gebruiken. Bij zeer ernstige infecties kunnen cortisone-injecties naast het oog of cortisonetabletten aangewezen zijn. Bij vaak terugkerende infecties schrijft de arts je doorgaans preventieve medicijnen voor.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be


Verschenen op 18/08/2016

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief