gezondheid en wetenschap

Pityriasis versicolor

Wat is het?

Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening, die gekenmerkt wordt door gekleurde vlekken op de huid en veroorzaakt wordt door een schimmel, Pityrosporon ovale. Deze schimmel leeft ook op de gezonde huid. Het is niet bekend waarom hij bij sommige mensen plots gaat woekeren en de typische huidafwijkingen veroorzaakt. Mogelijk spelen warme, vochtige omstandigheden en overmatig zweten, zoals bijvoorbeeld in een tropisch klimaat, een rol.

Hoe vaak komt het voor?

In tropische landen kan wel 40% van de bevolking er last van hebben. In België komt het veel minder vaak voor, namelijk bij ongeveer 1% van de bevolking. Het wordt meer gezien in de zomer.

Hoe kun je het herkennen?

Op de huid van de romp, de nek en de ledematen, en zeldzamer op het hoofd, verschijnen onregelmatige, matig schilferende plekken die een andere kleur hebben dan de omgevende huid. Op een lichte huid zijn ze meestal bruin, op een gebruinde of donkere huid eerder lichter van kleur. Na het zonnen vallen de vlekken meer op. Dit komt doordat de gezonde huid sneller bruin wordt dan de huid met de schimmelvlekken.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Meestal kan de arts de diagnose stellen op basis van het typische uitzicht. Microscopisch onderzoek van een huidschilfer kan de diagnose zo nodig bevestigen. Gezien de schimmel ook groeit op een normale huid, heeft een kweek geen enkel nut.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt proberen om verergerende factoren te vermijden, zoals warmte, vochtige omgevingen en overmatig zweten. Ondanks voorzorgsmaatregelen kan de aandoening toch altijd terugkeren, afhankelijk van de individuele vatbaarheid.

Wat kan je arts doen?

Je arts zal eerst een lokaal middel voorschrijven, zoals een anti-schimmelshampoo of een crème, die je respectievelijk 7 of 14 dagen moet gebruiken.

Bij frequent herval kan men voor een behandeling met anti-schimmeltabletten kiezen. Het is echter een langdurige behandeling, en sommige mensen ondervinden nogal wat bijwerkingen. Omdat de aandoening onschuldig is, wordt er soms niet behandeld.

Meer weten?

https://www.thuisarts.nl/pityriasis-versicolor/ik-heb-pityriasis-versicolor

https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/pityriasis-versicolor.htm

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

Gerelateerde richtlijnen


Verschenen op 29/06/2017

Bedankt voor je feedback!

Ook interessant

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief