Wat is het?
Het hart bestaat uit twee voorkamers (boezems) en twee kamers (ventrikels). De hartspier trekt samen onder invloed van een kleine elektrische stroom. Die stroom wordt opgewekt in de sinusknoop, een zenuwknoop in de rechtervoorkamer van het hart. De stroom wordt vanuit de sinusknoop verspreid over de hartspier door een speciaal systeem van zenuwen.
Als de stroom de spier van de hartkamers bereikt, trekt die samen. Normaal slaat het hart 60 tot 100 keer per minuut. Bij een hartslag sneller dan 100 per minuut spreekt men van tachycardie.
In het geval van een sinustachycardie ontstaat het te snelle hartritme door overactiviteit vanuit een normale sinus. Doorgaans wordt het niet beschouwd als een echte hartritmestoornis, maar eerder als een antwoord van het lichaam op een stressvolle situatie.
Zo’n versnelde hartslag kan bij gezonde personen bijvoorbeeld ontstaan als reactie op een fysieke inspanning, psychische stress, angst, pijn of koorts. Maar ook onderliggende aandoeningen kunnen aan de basis liggen van een sinustachycardie, zoals een te snel werkende schildklier, vochttekort, bloedarmoede, ademnood, hartfalen, ontsteking van de hartspier, bijwerking van bepaalde medicatie, …
Hoe kun je het herkennen?
Sinustachycardie begint en stopt meestal geleidelijk, en het hartritme is regelmatig. Het voelt aan als hartkloppingen die geleidelijk opkomen en weer weg gaan. Soms voel je het hart bonzen in de borstkas.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Naast het beluisteren van het hart zal de arts zich altijd baseren op het ECG. Een ECG of elektrocardiogram is een filmpje waarop de elektrische activiteit van het hart zichtbaar is. Bij een sinustachycardie is die elektrische activiteit normaal, alleen versneld.
Omdat sinustachycardie een teken kan zijn van een onderliggende aandoening (zoals bloedarmoede, slechte werking van de schildklier, …), zal de arts ook bloed nemen om dit uit te sluiten.
Wat kun je zelf doen?
Het kan zijn dat je hartkloppingen voelt bij stress, wanneer je onder druk staat, een zware fysieke inspanning doet of erg angstig bent. Komen de hartkloppingen echter in rust voor zonder duidelijke reden, dan contacteer je best je huisarts voor verder onderzoek.
Wat kan je arts doen?
De arts moet altijd eerst de oorzaak van de sinustachycardie opsporen, alvorens een behandeling te starten.
Gezonde personen met sinustachycardie zonder onderliggende aandoening, vaak jonge vrouwen, hebben meestal geen behandeling nodig, tenzij in heel ernstige gevallen. Uitleg van de arts over de aandoening en geruststelling dat er niets structureels mis is aan het hart, kunnen soms al stress en angst wegnemen.
Regelmatig sporten doet de rusthartslag ook dalen.
Als je veel last hebt van hartkloppingen, kan medicatie overwogen worden die de hartslag doet dalen, met name bètablokkers.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/hartkloppingen/ik-heb-last-van-hartkloppingen