gezondheid en wetenschap

Tamponade van de urineblaas

Wat is het?

Tamponade van de urineblaas betekent dat de blaas gevuld is met bloedstolsels die de urineafvoer belemmeren. De stolsels zijn afkomstig van een bloeding ten gevolge van een ingreep in de blaas, bijv. het verwijderen van een tumor of de prostaat, het plaatsen van een sonde of een punctie van de blaas.

Hoe kun je het herkennen?

Na een ingreep in de blaas kan je plots niet meer plassen. Vaak is er vooraf al bloedverlies in de urine, waardoor deze roze tot rood verkleurt. Doordat de klonters en de urine zich opstapelen in de blaas, ontstaat een toenemende pijn in de onderbuik. Soms is aan de uitgang van de urinebuis een bloedklonter te zien.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De onmogelijkheid om te plassen na een ingreep is voldoende om aan een tamponade te denken.

Wat kan je arts doen?

De behandeling vereist een spoedopname in het ziekenhuis. Het is immers mogelijk dat de bloeding nog steeds doorgaat. Er wordt serum aangelegd om voldoende vochttoevoer te regelen. In de blaas wordt een katheter geplaatst: hierdoor wordt de blaas herhaaldelijk gespoeld om de klonters te verwijderen. Als de bloeding aanhoudt, zal een nieuwe ingreep noodzakelijk zijn. In sommige gevallen wordt tranexaminezuur, een medicijn dat de bloedstolling bevordert, voorgeschreven om de bloeding te stoppen.

Wat kan je zelf doen?

Als je na een ingreep niet goed of niet meer kan plassen, je zichtbaar bloed plast en/of hevige pijn in de onderbuik hebt, aarzel dan niet om je arts te contacteren (je huisarts, uroloog, de wachtdienst of de spoedafdeling).

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

Gerelateerde richtlijnen


Verschenen op 24/08/2017

Bedankt voor je feedback!

Ook interessant

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief