Wat is het?
De bedwants of wandluis is een klein insect van ongeveer een halve centimeter lang met een afgeplat roodbruin tot bruin lichaam. Hoewel hun naam doet vermoeden dat bedwantsen zich alleen in bedden schuilhouden, verbergen ze zich overdag ook in kieren, plafonds, naden in het behang, onder een matras of in plooien van het beddengoed.
's Nachts komen ze tevoorschijn om op zoek te gaan naar voedsel. Ze voeden zich met bloed van mensen of dieren. Zo prikken ze met een steeksnuit door de huid en zuigen ze bloed op.
De bestrijding van een plaag is vrij moeilijk, aangezien bedwantsen maandenlang zonder voedsel kunnen overleven. In onze regio waren bedwantsen vroeger uitgeroeid, maar sinds enkele jaren komen ze ook bij ons weer voor.
Wat stel je vast?
- Bloeddruppeltjes op de lakens of een zwarte verkleuring van de matras kunnen wijzen op een bedwantsenplaag.
- De steekwondjes van bedwantsen lijken op muggenbeten: het zijn kleine rode bultjes. Doorgaans heeft de persoon niet één, maar meerdere beten.
- Het slachtoffer heeft erge jeuk ter hoogte van de steekwondjes.
- Soms voelt de persoon zich ziek.
Aanbeveling
- Raadpleeg gespecialiseerde hulp als het slachtoffer:
- uitgebreide roodheid, zwelling en pijn krijgt;
- je na de steek slecht begint te voelen.
- Verleen verdere eerste hulp:
- Spoel de omgeving van de steekwondjes met water.
- Koel de gestoken plaats maximaal 20 minuten met ijsblokjes in een zakje water of een koelzakje om zwelling, jeuk en pijn te bepreken.
- Houd tijdens het afkoelen het ijs niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel er eerst een handdoek rond.
- Neem een dunne handdoek (bijv. een keukenhanddoek), aangezien een dikke handdoek de koude minder goed doorlaat.
- Als je geen ijs hebt, gebruik dan koud water.
Meer informatie
Lees ook de gedetailleerde tips van Rode Kruis-Vlaanderen in het boek ‘Help! Eerste hulp voor iedereen’ ISBN 9789068910216 (www.rodekruis.be/webshop).