Fran Bambust Verschenen op 09/10/2023

In het nieuws

‘Van al onze patiënten heeft ongeveer één procent bedwantsen', vertelt dokter Yet Ceulemans in de krant De Standaard van 5 oktober 2023. ‘Die één procent is bovendien een serieuze onderschatting, zegt Ceulemans. 'Omdat mensen beschaamd zijn om het te melden, maar ook omdat er bij huisartsen voor bedwantsen geen specifieke medische code bestaat, zoals dat wel voor schurft het geval is. Het wordt dus ook niet altijd genoteerd in medische dossiers.'

Factcheck

Hoewel de fysieke hinder van bedwantsen doorgaans beperkt blijft tot jeukende beten, valt de last toch niet te onderschatten. De moeizame en dure bestrijding zorgt ervoor dat een bedwantsenprobleem zich snel kan verspreiden en tot een brede plaag kan uitgroeien. Probeer in eerste instantie bedwantsen te voorkomen door op te letten op reis en bij aankoop van tweedehandsspullen. Heb je toch een plaag in huis, roep dan zo snel mogelijk professionele hulp in.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Eind september kwam de bedwants weer in beeld na verontrustende berichten uit Parijs. De stad blijkt al langer met een ongedierteplaag te maken te hebben, maar toen de bedwantsen zelfs in de metro opdoken, werd opgeroepen tot een bredere aanpak (1). 'Hoe zit het dan in Vlaanderen?' vroegen sommigen zich af. Ook niet zo fantastisch, zo bleek het antwoord. In hetzelfde artikel van De Standaard haalt verdelgingsfirma Descroes aan dat bedwantsen de helft van alle plagen uitmaken die ze aanpakken. Ook hier klinkt dat een structurele aanpak ervoor kan zorgen dat de bedwants geen terugkerend probleem wordt in openbare ruimtes (2).

Bron
  • (1) Parijzenaars ongerust over bedwantsen in de metro. VRT NWS, 29 september 2023
  • (2) Antwerpse dokters slaan alarm over bedwantsen: ‘Ze zijn een probleem.’ De Standaard, 5 oktober 2023

    Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

    Bedwantsen – ook bekend als wandluizen, hoewel het geen luizen zijn – zijn kleine insecten van ongeveer 6 mm groot, die leven van het bloed van mensen en dieren. Ze houden niet van licht, maar des te meer van warmte en uitgeademde lucht. Je treft ze in huis dan ook het meest aan rond of in je bed of in de kieren van meubels. Ga je slapen in een ruimte waar veel bedwantsen zijn, dan is de kans groot dat je gebeten wordt. Dat levert kleine vlekjes of bultjes op die dagenlang kunnen jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes weer, zonder littekens na te laten. Bedwantsen dragen gelukkig nauwelijks ziektes over, maar de jeuk kan wel hardnekkig zijn.

    Bedwantsen worden doorgaans niet doorgegeven via het lichaam. Ze reizen liever mee in bagage, in kleren of in laptoptassen, waar het lekker warm is. Ga je op reis, zet je tas dan niet op een bed, maar liever op de tegels in de badkamer. Koop je tweedehandsspullen, kledij of meubels, controleer ze dan op bedwantsen.

    Bedwantsen springen doorgaans ook niet over van persoon tot persoon. Ze voeden zich aan je bloed en verdwijnen dan weer naar hun donkere kieren. Je kunt dus perfect naar het werk of naar school wanneer je thuis een bedwantsenplaag hebt.

    Je ziet of je een bedwantsenplaag hebt aan donkere of zelfs zwarte vlekken aan de zoom van je matras. Dat zijn uitwerpselen van de bedwantsen. Die ruiken naar zoete amandel of koriander, of volgens sommigen naar vuile was.

    Eens je bedwantsen in je kleren hebt, kun je ze eruit krijgen door je kledij aan 60 graden te wassen, de kleren vervolgens in de droogkast te drogen en ze daarna zo heet mogelijk te strijken. Koffers en tassen wassen gaat moeilijker, maar dan kun je proberen om ze in de diepvriezer te steken, op -14 graden of kouder, en ze daar een week te laten. Dan pas zijn de bedwantsen en hun eitjes klein te krijgen. Lukt invriezen ook niet? Dan rest er niets anders dan een professioneel bedrijf in te huren of de betreffende spullen te vernietigen (3).

    Zelf een bedwantsenplaag bestrijden is zeer moeilijk. Zeker wanneer de bedwantsen zich in je matras of in je meubels hebben verstopt, wordt het nagenoeg onmogelijk om die zelf weg te krijgen. Probeer daarom zo snel mogelijk hulp in te roepen. Hulp van verdelgers kost al snel 400€ per beurt, lezen we in De Standaard van 5 oktober 2023. En bij ernstige gevallen kan een behandeling oplopen tot 10 beurten of wel 4.000€ of meer (4). Het is dus belangrijk om snel op te treden.

    Conclusie

    Hoewel de fysieke hinder van bedwantsen doorgaans beperkt blijft tot jeukende beten, valt de last toch niet te onderschatten. De moeizame en dure bestrijding zorgt ervoor dat een bedwantsenprobleem zich snel kan verspreiden en tot een brede plaag kan uitgroeien. Probeer in eerste instantie bedwantsen te voorkomen door op te letten op reis en bij aankoop van tweedehandsspullen. Heb je toch een plaag in huis, roep dan zo snel mogelijk professionele hulp in.

    Referenties
    Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

    Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

    Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

    Ook interessant

    Nieuwsbrief

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief