Marleen Finoulst Verschenen op 22/05/2014

In de media

Hoewel de antivaccinatielobby steevast anders beweert, bewijst een nieuwe studie dat autisme niet het gevolg kan zijn van vaccinaties, zo lazen we in een krant.

Factcheck

Ouders kunnen gerust zijn: er bestaat geen enkel verband tussen vaccinatie en autisme of autismespectrumstoornissen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een grondige overzichtsstudie van alle literatuur over de relatie tussen vaccinatie van zuigelingen en kleine kinderen enerzijds en het voorkomen van autisme en autismespectrumstoornissen anderzijds, vindt geen enkel verband tussen beide (1).

De studie omvat gegevens van bijna 1,3 miljoen kinderen en werd uitgevoerd door onafhankelijke wetenschappers van de universiteit van Sydney. Aanleiding vormen de recente mazelenepidemieën, ook in ons land, als gevolg van nalatigheid van ouders ten aanzien van de basisvaccinaties. Daarbij vielen ook dodelijke slachtoffers die perfect met vaccinatie hadden kunnen vermeden worden. Antivaccinatiebewegingen jagen jonge ouders de stuipen op het lijf door te beweren dat vaccins, het mazelenvaccin in het bijzonder, autisme kan veroorzaken.

De onderzoekers verrichtten zeer grondig werk en bestudeerden verschillende subgroepen in een systematische review: ze analyseerden de gegevens ook afzonderlijk voor autisme en voor autismespectrumstoornissen, voor het gecombineerde mazelenbofrubellavaccin en voor de vulstoffen thimerosal en chroom, substanties die soms met de vinger gewezen worden.

Uit dit overzichtsonderzoek concluderen de onderzoekers dat er geen enkel verband bestaat tussen de onderzochte vaccins, waaronder mazelen, en autisme of autismespectrumstoornissen. 

Bron

(1) Taylor LE, Swerdfeger AL, Eslick GD. Vaccines are not associated with autism: An evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies. Vaccines. Published online May 9 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Geruchten over de invloed van vaccins op het risico op autisme werden nogmaals door een groep onafhankelijke wetenschappers met de grond gelijk gemaakt in een grote goed uitgevoerde overzichtsstudie. Die kwam er omdat angst en onrust, deels ingelepeld door de antivaccinatiebeweging, hebben gezorgd voor de heropflakkeringen van perfect vermijdbare infectieziekten, waaronder bof en mazelen, waarbij een aantal kinderen het leven lieten.

Deze studie beoogt nogmaals ouders gerust te stellen.

Conclusie

Ouders kunnen gerust zijn: er bestaat geen enkel verband tussen vaccinatie en autisme of autismespectrumstoornissen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/05May/Pages/Vaccines-not-linked-with-autism-study-finds.aspx

Vond je dit artikel nuttig?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief