Patrick Mullie Verschenen op 07/11/2023

In het nieuws

Wie dankbaar is voor dingen en mensen in zijn of haar leven, loopt minder kans om een hartaanval te krijgen. Dat suggereert althans een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Biological Psychology. De personen die de meeste dankbaarheid uitten, hadden in de komende 4 tot 9 jaar minder kans op een hartaanval. 'De resultaten hebben verder bewijs geleverd dat positieve emoties zoals dankbaarheid geassocieerd zijn met een betere gezondheid, met cardiovasculaire gezondheid in het bijzonder', aldus onderzoeksleider en psycholoog Brian Leavy, verbonden aan de Maynooth universiteit in Ierland.

Factcheck

Een Ierse studie beweert dat er een verband bestaat tussen een dankbare houding in het leven en het voorkomen van hartaanvallen. Dankbaarheid zou het hart trainen om beter om te gaan met stressvolle situaties, waardoor het risico op hartaanvallen zou dalen. In deze studie ontbreken echter zeer veel gegevens over eet- en leefgewoonten, waardoor deze studie eigenlijk niets aantoont.

Lees verder »
geen bewijs

Waar komt dit nieuws vandaan?

De krant Het Nieuwsblad van 2 november berichtte over een studie die naging welke factoren een rol spelen in het ontwikkelen van een hartaanval (hartinfarct) (1). Kalmere mensen met een dankbare houding zouden minder hartaanvallen hebben. 

Wat hield het onderzoek in?

Ierse wetenschappelijke onderzoekers onderzochten het verband tussen dankbaarheid en het voorkomen van een hartaanval (2). 

 • De onderzoekers gebruikten de gegevens van de Mid-Life Study. Een cohort van 1.031 personen werd gedurende 7 jaar opgevolgd, en hartaanvallen werden telefonisch geregistreerd. 
 • Bij de start van de studie moesten de deelnemers vragenlijsten invullen. Onderzoekers gingen de gezondheid van hun hart na met een elektrocardiogram en registreerden ook hun bloeddruk
 • De onderzoekers vonden een verband tussen een dankbare levenshouding en een daling van het voorkomen van hartaanvallen. Dat zou gaan via een stijging van de hartslagreactiviteit. Die stijging van het vermogen van het hart om te reageren zou een bescherming kunnen bieden bij minder gunstige stress-situaties. 
 • Volgens de onderzoekers zou het aanleren van een dankbare houding deel moeten uitmaken van de preventie van hartziekten.
Bron

(1) Wie deze eigenschap koestert, zou mogelijk minder kans hebben op een hartaanval. Het Nieuwsblad, 2 november 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Buiten het feit dat deze studie waarnemend van aard is, en dus niet geschikt is om aanbevelingen te geven, vertoont deze studie een aantal zeer eigenaardige tekortkomingen

 • Eigenlijk was de studie niet op 1.031 deelnemers, zoals beschreven in het abstract, maar op 912 deelnemers. Dergelijke slordigheid geeft geen vertrouwen in het verslag van de studie. 
 • Veel belangrijker is dat we niets weten over voeding en beweging. We weten al lang dat gezonde eet- en leefgewoonten kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten, dus het is zeer eigenaardig dat de onderzoekers dat niet vermelden. 
 • Verder weten we ook niets over de verdeling van mogelijke risicofactoren op hart- en vaatziekten tussen de groep die dankbaar was, en de minder dankbare groep. Wat als de dankbare groep gezonder leeft? Dan hebben ze niet minder hartaanvallen door de dankbaarheid, maar wel door andere risicofactoren die minder voorkomen. In een dergelijk geval is het absurd om een kettingroker met obesitas wijs te maken dat dankbaarheid hem of haar kan redden …
 • We weten ook niets over het bloedcholesterolgehalte en andere factoren in het bloed die een verhoogt risico op hartziekten kunnen voorspellen.
 • Andere tekortkomingen:
  • En zijn geen gegevens over het voorkomen van hartziekten in de familie. 
  • Hartziekten werden telefonisch geregistreerd en niet na medisch onderzoek.
  • De studie heeft veel factoren opgemeten en het is pas nadien dat de hypothese dankbaarheid werd opgesteld.
  • Alle deelnemers hadden in het verleden al een hartaanval gehad.

We twijfelen niet aan het feit dat een positieve levenshouding deel uitmaakt van gezonde eet- en leefgewoonten, maar deze studie toont dat absoluut niet aan.

Conclusie

Een Ierse studie beweert dat er een verband bestaat tussen een dankbare houding in het leven en het voorkomen van hartaanvallen. Dankbaarheid zou het hart trainen om beter om te gaan met stressvolle situaties, waardoor het risico op hartaanvallen zou dalen. In deze studie ontbreken echter zeer veel gegevens over eet- en leefgewoonten, waardoor deze studie eigenlijk niets aantoont.

Referenties

(2) Leavy B, O'Connell BH, O'Shea D. Heart rate reactivity mediates the relationship between trait gratitude and acute myocardial infarction. Biol Psychol. 2023 Oct;183:108663.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief