Marleen Finoulst Verschenen op 04/06/2024

Bewering

In het juni-nummer van OKRA-magazine doet theesommelier Ann Vansteenkiste een opmerkelijke uitspraak: ‘Ook voor serieuzere klachten kan thee een oplossing bieden’, zegt ze in een interview. ‘Thee bevat veel antioxidanten die remmend werken bij verschillende chronische ziektebeelden, in het bijzonder cardiovasculaire ziekten en kanker.’

Factcheck

Geen enkele thee remt de groei van kanker, zoals een theesommelier beweert in OKRA-magazine. Thee is gezond, maar het heeft geen helende krachten bij chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Kankerpatiënten hebben de beste overlevingskansen als ze de adviezen van hun behandelende arts volgen.

Lees verder »
onwaar

Waar komt deze bewering vandaan?

OKRA, een Vlaamse vereniging van, voor en door senioren, organiseert tal van activiteiten en geeft ook een maandelijks magazine uit. In dat magazine komt gezondheid steeds aan bod.

Het juni-nummer brengt in de rubriek gezondheid een interview met theesommelier Ann Vansteenkiste, die net een boek uit heeft over de helende kracht van thee. Ze doet tal van opmerkelijke uitspraken over gezondheid, waaronder deze: ‘Ook voor serieuzere klachten kan thee een oplossing bieden. Thee bevat veel antioxidanten die remmend werken bij verschillende chronische ziektebeelden, in het bijzonder cardiovasculaire ziekten en kanker.’ (1)

Bron

(1) Vandecasteele T. San-Thee! Een kopje vol vergeten geheimen. OKRA-magazine juni 2024.

Hoe moet je deze bewering interpreteren?

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Oxidatie brengt schade toe aan cellen en organismen. Wanneer je rookt bijvoorbeeld, komen er heel wat vrije radicalen in je lichaam. Dat zijn substanties die schade aanrichten door oxidatie van cellen. Antioxidanten ruimen die vrije radicalen op.

Heel veel stoffen fungeren als antioxidant: alle vitaminen, veel bioactieve stoffen, substanties uit groenten en fruit … Maar antioxidanten kunnen ook industrieel geproduceerde chemicaliën zijn.

Antioxidanten zitten ook in thee. Aan thee worden allerlei helende krachten toegedicht, meestal om ziekten te voorkomen. Maar Vansteenkiste doet daar nog een flinke schep bovenop en beweert dat thee ook hart- en vaatziekten en kanker kan afremmen.

Hart- en vaatziekten

De meeste hart- en vaatziekten zijn het gevolg van ongezonde leefgewoontes: overgewicht, een te hoge bloeddruk, te veel cholesterol, te weinig beweging. Thee heeft daar geen enkele impact op. Thee mag dan een gezond product zijn, het kan geen hart- en vaatziekten voorkomen, laat staan genezen.

Kanker

Thee heeft geen enkele impact op het voorkomen van kanker of op het genezingsproces. Meer nog, thee kan interfereren met een kankerbehandeling en de werkzaamheid van bepaalde kankermedicijnen afremmen.

Heel wat beweringen over heilzame effecten van thee bij kanker zijn wetenschappelijk onderzocht (2). Geen enkele thee heeft een remmende werking op kanker. Neem nu groene thee en kanker: tientallen studies vinden geen duidelijk gunstig effect (3).

Drink je als kankerpatiënt buitensporig veel van een bepaalde thee, meld dat dan aan je behandelende arts. Die kan checken of er geen interferentie voorkomt met eventuele kankerbehandelingen.

Conclusie

Geen enkele thee remt de groei van kanker, zoals een theesommelier beweert in OKRA-magazine. Thee is gezond, maar het heeft geen helende krachten bij chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Kankerpatiënten hebben de beste overlevingskansen als ze de adviezen van hun behandelende arts volgen.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief