Marleen Finoulst Verschenen op 04/01/2023

In het nieuws

Eind december werd de epidemische drempel voor griep overschreden. Daarmee is de griepepidemie officieel. Dit wordt afgeleid uit het aantal mensen met griepachtige klachten dat hulp zoekt bij de huisarts. Kwetsbare personen die geen griepprik hebben gehad, kunnen ziek worden.

Factcheck

In België is er op dit moment een griepepidemie. Er bestaat geen goede behandeling tegen griep. Daarom is de griepvaccinatie de beste manier om je te beschermen tegen de complicaties ervan. Wie zich nu laat vaccineren zal nog beschermd zijn tijdens het grootste deel van de epidemie. Een griepepidemie duurt 8 tot 12 weken en de griepprik beschermt je vanaf 2 weken na toediening.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Epidemische drempel

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (Sciensano) houdt alle gegevens over griep in ons land nauwkeurig bij (1). Het meldde zopas dat de epidemische drempel voor griep overschreden is.

Bij een griepepidemie:

  • Ligt in een aantal huisartspraktijken, de zogenaamde peilpraktijken, het aantal consultaties voor griepachtige klachten hoger dan 139 consulten per 100.000 inwoners per week en dit gedurende minstens twee opeenvolgende weken.
  • Van deze mensen worden ook luchtwegstaaltjes afgenomen. Van die staaltjes moet minstens 20% positief testen op het griepvirus.

Griepachtige verschijnselen wijzen vaak op andere infecties, waaronder RSV, een keelontsteking of een zware verkoudheid. De griepachtige klachten moeten zelf ook aan een aantal voorwaarden voldoen om te worden meegerekend:

  • plotse koorts (minstens 38°C);
  • hoesten;
  • algemene ongemakken zoals spierpijn.
Risico’s bij griep

Bij griep heb je meestal niet al te veel problemen. Maar kwetsbare personen kunnen wel complicaties, waaronder een longontsteking, krijgen. Vooral ouderen, personen met chronische ziekten en zwangere personen lopen risico op zo’n ernstig verloop.

Griep behandelen of voorkomen

Er bestaat geen goede behandeling voor griep. Antibiotica werken niet tegen het griepvirus.

De beste manieren om griep te vermijden zijn:

  • vaak je handen grondig wassen;
  • contact vermijden met besmette personen;
  • niezen in je elleboogplooi of in papieren zakdoekjes;
  • je laten vaccineren.

De griepvaccinatiecampagne start doorgaans in oktober.

Bron

(1) https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/influenza/cijfers

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De griepepidemie is nog maar net begonnen en duurt gemiddeld 8 tot 12 weken. Bij een matige griepepidemie wordt ongeveer 5% van de bevolking ziek, bij een sterkere epidemie ongeveer 10%.

Gemiddeld krijgt 1 op de 1.000 grieppatiënten een complicatie waarvoor die naar het ziekenhuis moet. Complicaties komen vooral voor bij ouderen, mensen die chronisch ziek zijn en zwangere personen.

Griepvaccin

Wie een griepvaccin gekregen heeft, is meestal goed beschermd tegen complicaties van griep en ziekenhuisopname.

Je hebt elk jaar een nieuw vaccin nodig. Het griepvirus verandert iedere winter lichtjes, waardoor het vaccin ieder jaar moet worden aangepast. Daardoor het vaccin ook jaar na jaar beter of iets minder goed werken.

Kan ik me nog laten vaccineren?

Ben je nog niet gevaccineerd en behoor je tot een risicogroep (zie hierboven)? Dan kan je je nog snel laten vaccineren. Het duurt een tweetal weken vooraleer de vaccinatie bescherming biedt.

Ook als je in de zorgsector werkt, moet je je laten vaccineren. Griep is zeer besmettelijk en als zorgverlener kom je vaak met kwetsbare mensen in contact.

Conclusie

In België is er op dit moment een griepepidemie. Er bestaat geen goede behandeling tegen griep. Daarom is de griepvaccinatie de beste manier om je te beschermen tegen de complicaties ervan. Wie zich nu laat vaccineren zal nog beschermd zijn tijdens het grootste deel van de epidemie. Een griepepidemie duurt 8 tot 12 weken en de griepprik beschermt je vanaf 2 weken na toediening.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Eerste hulp
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief